Denník N

Český týždeň: Babiš nepozná Švejka ani planéty, Nerudová je prvý raz pod tlakom

Babiš, Nerudová a Pavel. Foto - Deník N
Babiš, Nerudová a Pavel. Foto – Deník N

Prinášame pravidelný český newsfilter – výber toho podstatného, čo sa v Česku udialo za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a komentoval editor Českého rozhlasu Plus Kirill Ščeblykin.


S blížiacimi sa Vianocami prezidentská kampaň utícha a kandidáti sa pripravujú na záverečný šprint po Novom roku. Celé to vyvrcholí 13. januára, keď pôjdu Česi hlasovať v prvom kole.

Pôvodne sa zdalo, že januárové voľby budú kopírovať scenár, ktorý Česko zažilo pred piatimi rokmi. Vtedy sa hľadal protikandidát k favorizovanému Milošovi Zemanovi. Tento rok sa týmto favoritom stal Andrej Babiš, ktorý síce dlho nevedel, či bude kandidovať, no vďaka veľkému jadru svojich verných voličov sa po vstupe do kampane ihneď zaradil medzi favoritov.

Ako najpravdepodobnejší vyzývateľ z „antibabišovského“ tábora sa javil generál Petr Pavel. Spolu Babišom nechával v prieskumoch ostatných kandidátov ďaleko pozadu, a to vrátane Danuše Nerudovej, ktorú ešte v lete ako kandidátku na prezidentku viditeľne ťahal k zemi fakt, že ju väčšina Čechov nepoznala.

Jeden z troch

Menej ako mesiac pred prvým kolom je však všetko inak – bývalá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie