Denník N

Museli mu sľúbiť, že Haaland nepríde. Real zaplatí 72 miliónov za hráča, ktorý ešte ani nemôže prestúpiť do Európy

Endrick (vľavo) je v súčasnosti najväčším brazílskym talentom. Foto - TASR/AP
Endrick (vľavo) je v súčasnosti najväčším brazílskym talentom. Foto – TASR/AP

Pred takmer dvadsiatimi rokmi prežil Real Madrid podobný úder do hrdosti, ako toto leto s Kylianom Mbappém. Vtedy to však nebolo na očiach celého sveta, takže sa o tom príliš nehovorilo a Florentino Pérez nemal potrebu to rozmazávať vo všetkých médiách, ktoré si ho vypočujú.

Mladučký, sotva tínedžer s menom Neymar bol v roku 2005 v Madride, v drahom hoteli, trénoval v tréningovom centre Realu Madrid. Mal byť novým hráčom klubu a vyvíjať sa v miestnej akadémii. Videli ho ako novú hviezdu, aj preto bol súčasťou ponuky okrem klasickej zmluvy aj prísľub, že klub nájde celej rodine bývanie, mladíkovi zabezpečia vzdelanie a Neymarovmu otcovi prácu.

Santos však napokon Neymarovu rodinu presvedčil, že Brazília je to správne miesto, kde sa bude vyvíjať najprirodzenejšie.

Neymar je dnes legendou FC Barcelona, úhlavného nepriateľa Realu Madrid, a aktuálne hviezdou Paríža Saint-Germain, tiež úhlavného nepriateľa, no Florentina Péreza.

Pérez v sezóne 2013/2014 postavil na čelo medzinárodného náborového programu Juniho Calafata, pomerne neznáme meno, on však stojí za najväčšími hviezdami súčasného svetového futbalu s hodnotou dovedna jednu miliardu eur.

Jeho skvelá práca v Južnej Amerike do Realu Madrid priviedla Viníciusa Juniora, Rodryga, Reinera, Fedeho Valverdeho či Casemira. A Calafat spolu s Pérezom hlásia ďalší úlovok. Je ním Endrick Felipe Moreira de Sousa, ktorý je taký mladý, že napriek vysokej prestupovej čiastke na úrovni 72 miliónov eur nemôže prísť do Európy viac než rok a pol. A aj tentokrát sa oňho musel Real Madrid pobiť s najväčšími svetovými veľkoklubmi.

Čo sa dočítate v texte:

  • renomé a podobnosť Endricka hodnotí pre Denník N brazílsky novinár Paulo Freitas;
  • akú mal Endrickov tábor podmienku a čo s tým má Erling Haaland;
  • prečo Endrick nemôže prestúpiť do Realu Madrid okamžite;
  • ktoré tímy ešte o mladíka stáli;
  • prečo treba spomínať aj na prípady, ako je istý talentovaný Brazílčan, ktorý zdecimovaný skončil kariéru v Spartaku Trnava;
  • prečo šéf Palmeirasu o obchode hovorí ako o najväčšom v histórii.

Otec chcel, aby jeho videá videl Cristiano Ronaldo

V minulosti bolo mnoho skvelých brazílskych futbalistov, o ktorých mali svetové kluby záujem už vo veľmi nízkom veku. O Neymarovi už reč bola, slávny Ronaldo Nazario dal debutový gól za PSV sotva mesiac pred svojimi osemnástimi narodeninami, Viniciusa Juniora aj Rodryga Real Madrid sledoval a podpisoval, keď mali sedemnásť rokov.

Endrick Felipe Moreira de Sousa dokonca nemal ani toľko. Kluby ako Paríž Saint-Germain, Chelsea FC, Barcelona alebo Real Madrid ho sledovali, oslovili a nadbiehali mu, volali ho na zápasy aj do Disneylandu, keď mal len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

La Liga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie