Denník N

Slovensko 2022: hlboká kríza identity

Ak sa spoločnosť nedokáže presvedčivou väčšinou zhodnúť na tom, kto je jej nepriateľ a kto spojenec, nedá sa taký stav nazvať inak ako kríza identity.

Fotograf Denníka N Vladimír Šimíček nedávno odpovedal na Facebooku na otázku svojho kolegu Vladimíra Šnídla, ako sa cíti po návrate z Ukrajiny: „Je to tak, že keď sa odtiaľ človek vráti, tak by najradšej všetkými naokolo zatriasol a kričal na nich, nech sa spamätajú.“

Toto nutkanie veľmi dobre poznám. Vyvoláva ho pocit bezmocnosti pri pohľade na slovenskú spoločnosť, ktorej značnou časťou neotriaslo ani utrpenie Ukrajincov vo vojne rozpútanej ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Takmer tretina k nemu stále chová sympatie, čím sa Slovensko morálne aj civilizačne vzďaľuje od Európskej únie a prvý raz od rozdelenia Československa sa dramaticky odklonilo aj od Česka. Tam sympatizujú s Putinom len 4 percentá ľudí.

Uplynulý rok bol aj preto výnimočný v tom, že otriasol našou vlastnou predstavou o sebe samých, otriasol jednou z našich zriedkavých istôt, že aj vďaka katolíckej tradícii patríme do západnej Európy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie