Denník N

Tento darček verejnoprávne médiá nepotrebujú

Autorka je členka predsedníctva PS

Musela som to chvíľu predýchať. Myslela som si, že po scéne s vytrhnutím demisie nás už nič absurdnejšie ani čakať nemôže. A potom prišiel Richard Sulík, ktorý vykšeftoval podporu rozpočtu za zrušenie koncesionárskych poplatkov.

Od volieb 2020 tu pozorujeme takú mieru rozkladu legislatívneho procesu a základných pravidiel prijímania zákonov, akú ešte Slovensko v moderných dejinách nezažilo. Prijímanie zákonov v skrátenom legislatívnom konaní, poslanecké návrhy o zásadných reformách bez pripomienkového konania a vyčíslenia vplyvu na štátny rozpočet a iné politiky, spájanie nesúvisiacich vecí, predkladanie návrhov päť minút pred hlasovaním a mnohé ďalšie praktiky, ktoré si vládna koalícia osvojila, vedú k veľmi nebezpečnému stavu, keď sa právne rámce a hranice otriasajú v základoch a s nimi aj celá krajina.

Niet sa čo čudovať, že SaS to síce neskoro, ale predsa prestalo baviť a dala návrh na odvolanie vlády, v ktorom túto situáciu explicitne kritizuje. A vzápätí po tom, ako vláda padla, urobili pri rokovaní o rozpočte presne to isté – bez argumentov, bez verejnej diskusie, bez možnosti hovoriť o alternatívach, v nezmyselnom zákone, v ktorom túto vec spojili s daňou s plynovodu (!) jednoducho zrušili základný pilier financovania verejnoprávnych médií, ktorý im zaručuje nezávislosť.

Pritom existuje všeobecný odborný konsenzus a množstvo analýz (napríklad od European Broadcasting Union) o tom, že koncesie, licenčné poplatky či istá forma osobitnej priamo alokovanej dane sú najlepším a najefektívnejším spôsobom financovania verejnoprávnych médií. Sú oveľa stabilnejšie a predvídateľnejšie ako akékoľvek iné spôsoby financovania a zároveň sú založené na priamom vzťahu k verejnosti, ktorá si ich platí.

Inak povedané – na rozdiel od väčšiny daní a odvodov platíte pri týchto poplatkoch priamo za poskytnutú službu a na tento poplatok nemajú politici prakticky žiaden dosah. V čase, keď sa tu členovia vlády a parlamentu hrajú s našimi daňami a vytvárajú kadejaké atómovky, je tento princíp priamej platby za konkrétnu verejnú službu osobitne zaujímavý.

To, čo predviedla SaS a menovite Richard Sulík, je nezodpovedné a hlúpe na viacerých úrovniach – od spôsobu, ktorý otriasa legislatívnym procesom, až k samotnej podstate zákona, ktorý zásadne ohrozuje fungovanie RTVS. Pritom v realite informačnej vojny, konšpirácií a falošných správ sú nezávislé verejnoprávne médiá dnes dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Pri správnom nastavení a financovaní môžu byť jedným z mála záchytných bodov v mori neoverených správ a poloprávd, tvorcom kultúrnych hodnôt či základným nástrojom na udržanie demokracie.

V súčasnosti pritom na verejnoprávne médiá a ich financovanie útočia najmä kontroverzní politici a populisti, ktorí sa snažia udržať pri moci. Koncesionárske poplatky sú totiž najlepším nástrojom na udržanie nezávislosti verejnoprávnych médií a najlepšou obranou proti pokušeniam politikov akejkoľvek garnitúry do ich činnosti tendenčne zasahovať.

Argumenty o tom, že RTVS je aj tak závislá, pretože štát ju musí dofinancovávať, sú absurdné, pretože, naopak, potvrdzujú iba fakt, že koncesionárske poplatky sú nízke a treba ich zvýšiť (naposledy takúto snahu ministra Maďariča zablokovali SNS a Andrej Danko v roku 2016).

Nápad o financovaní cez percento HDP nie je podložený žiadnymi argumentmi, dobrou praxou ani politickou logikou a patrí k ďalším skvelým „kilečkám“ strany SaS, ktorej hlavnou motiváciou, samozrejme, nie je zlepšiť financovanie a stav RTVS, ale „odškrtnúť“ podnikateľom platbu pár desiatok eur ročne.

To, že Richard Sulík ako jediný protiargument na odborné stanoviská uvádza, že celá Európa má financovanie verejnoprávnych médií zle, len on vie, ako na to (ako vlastne?), už hovorí skôr o jeho mentálnom nastavení a redukovanom chápaní komplexných verejných politík ako o akejkoľvek expertíze v tejto téme.

Už dávno voláme po tom, aby sme konečne hovorili o lepšom financovaní RTVS, o spôsobe výberu poplatkov, o reforme, ktorá by naše verejnoprávne médiá dostala do 21. storočia a prispôsobila ich postfaktuálnej a digitálnej dobe, či o ich dôležitej role pri ochrane demokracie. Pre chaos, ktorý dnes v slovenskej politike vládne, a preto, lebo v NR SR reálne nie je politická sila, ktorá by aspoň trocha rozumela týmto dôležitým témam, budeme opäť len zachraňovať holé prežitie verejnoprávnych médií.

Tento darček pod stromček treba okamžite vrátiť odosielateľovi.

Pokojné Vianoce všetkým, budeme ich potrebovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Richard Sulík

Rozpočet a dlh

RTVS za Machaja

Komentáre

Teraz najčítanejšie