Denník N

Babiša nemožno odpísať, kľúčový súboj je jasný. Predstavujeme českých prezidentských kandidátov

Všetci českí prezidentskí kandidáti a kandidátka. Koláž - Deník N
Všetci českí prezidentskí kandidáti a kandidátka. Koláž – Deník N

Do českých prezidentských volieb ide deväť kandidátov. To znamená deväť rôznych stratégií, kampaní a možných ciest na Hrad. V tomto texte vysvetľujeme, ako sa jednotlivým uchádzačom darí teraz a aké sú ich šance na úspech.

Po rozhodnutí Najvyššieho správneho súdu sa vykryštalizovala finálová deviatka osobností, ktoré chcú nahradiť Miloša Zemana. Na čele prieskumov sa držia traja kandidáti, medzi ktorými sa s najvyššou pravdepodobnosťou rozhodne o budúcej hlave štátu: Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel.

Potvrdzujú to dáta z troch volebných modelov, ktoré boli v posledných dňoch publikované.

To neznamená, že by zostávajúca šestica kandidátov nebola dôležitá. Ich snaha a presvedčivosť v závere kampane môžu byť jedným z kľúčových faktorov volieb.

Sila rôznych kandidátov totiž môže rozhodovať o tom, komu z favoritov budú chýbať hlasy na postup do druhého kola, prípadne kto bude mať v druhom kole ťažšiu prácu s mobilizáciou potenciálnych priaznivcov.

Nižšie vysvetľujeme, ako sa začiatkom decembra darilo jednotlivým prezidentským kandidátom a čo ich čaká v kampani, a predpovedáme ich výsledky v januárovom prvom kole.

Andrej Babiš

Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

Predseda hnutia ANO sa radí medzi troch hlavných favoritov na postup do druhého kola, a teda aj medzi potenciálnych víťazov celých volieb. Po vstupe do kampane dokázal v prieskumoch rásť, časť voličov ANO predtým zjavne neoceňovala jeho lavírovanie.

Práve jeho tradiční voliči tvoria základ podpory, ktorou teraz Babiš disponuje. Toto silné jadro mu dáva veľké šance na postup do druhého kola. Kľúčovým problémom však pre expremiéra je, že vyvoláva veľkú polarizáciu. Má síce spomedzi všetkých kandidátov najväčší podiel verných voličov, pre veľkú časť populácie je však neprijateľný, čo v dvojkolových voľbách znamená problém.

Babiš sa pokúša tento problém otupovať kampaňou, v ktorej sa snaží ukázať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie