Denník N

Nedeľná nekázeň: Svetlo v temnom roku (anketa)

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autorky a autori nekázní odpovedajú na otázku:

Jedným zo symbolov Vianoc je svetlo. Svetielka v uliciach, na stromčekoch či v oknách našich príbytkov odkazujú na to, že pastierov v Betleheme podľa Biblie ožiarila Pánova sláva, mudrcov z východu viedlo svetlo betlehemskej hviezdy a dieťa v jasliach sa stalo svetlom sveta.

Kto alebo čo bolo pre vás svetlom v tomto temnom roku 2022?

Peter Križan, predseda spoločenstva Otvorené kresťanstvo pre 21. storočie

Svetlo je meno nádeje.

Konečne mi svitlo! povieme.

Alebo že vidím svetlo na konci tunela.

Alebo citujeme klasika, že je lepšie zapáliť jednu sviečku, ako žalostiť nad tmou.

Ale najdôležitejšie je vykresať iskričku nádeje.

Na tieto Vianoce by sme mohli na chvíľu zhasnúť alebo aspoň prižmúriť oči. A snívať o tom, ako po noci príde ráno a po zime jar. A predstavovať si farby nádeje.

Shooty má vo svojom ukrajinskom betleheme všetko. Okmásané stromy a plôtik, čo ničomu nezabráni. Požiare namiesto pastierskych ohníkov. Svišťanie striel ako zvonkohru. Ohnivý chvost rakety, ktorá na poslednú chvíľu zachráni svätú rodinu. Pokoj mrazivej noci pred pokusom o útek do svetla a tepla.

Ak mi tento rok doprial malé iskričky nádeje, tak silnejšie svetlo nepotrebujem ani v budúcom temnom roku. A nádej prajem vám všetkým. Pekné a pokojné Vianoce.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie