Denník N

Štát nachystal 70 miliónov na pomalý internet pre školy

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Favoritom súťaže je Slovak Telekom, pretože štát hľadá jednu firmu pre celé Slovensko.

Ján Macek je už dlhé roky učiteľom informatiky na Základnej škole Československej armády v Prešove. Škola má asi 950 žiakov a spolu s učiteľskými notebookmi okolo 150 počítačov. „Keď to kvantum počítačov zapojíte na DSL, nie je šanca, že by vám internet išiel normálne,“ hovorí Macek.

DSL od štátu je podľa prešovského učiteľa informatiky vhodný tak maximálne pre 10 počítačov, ale nie pre 150. Ak sa totiž pripoja viacerí naraz, jednoducho nestíha.

Vie, o čom hovorí, nielen preto, že je z fachu. Aj prešovská škola podobne ako ďalšie školy na Slovensku dostala pred rokmi zadarmo DSL internetové pripojenie od štátu. Štát ho nakúpil od Slovak Telekomu, úradníci projekt nazvali Infovek a potom Infovek 2.

Keďže v praxi bol štátny DSL internet škole nanič, hľadala niečo rýchlejšie a pred dvoma rokmi si zaviedla do školy optické pripojenie od Orangeu. Nebolo to zadarmo. Za projekt, vybavovačky a výkopové práce zaplatila škola 12-tisíc eur zo svojich. Musel sa ťahať optický kábel v dĺžke 150 metrov a len samotný projekt stál polovicu sumy.

„Museli sme to urobiť, lebo sme sa nevedeli pohnúť ďalej. Len čo sme mali hodinu a žiaci boli v troch počítačových učebniach, nedalo sa vôbec pracovať. Problém mala aj naša ekonómka. DSL sme odhlásili a internet si platíme zo svojho. Úplne parádne nám teraz všetko šliape, sme veľmi spokojní. Je to investícia na ďalších minimálne 50 rokov dopredu,“ hovorí Macek.

Škola platí mesačne za internet 20 eur. Ministerstvo školstva platilo Telekomu za školu od 130 do 160 eur mesačne.

Dnes sa však už takmer historická technológia DSL spomína znova. Nápad pripojiť cez ňu všetky slovenské školy k internetu znova ožil, a štát chce na to minúť znova desiatky miliónov eur.

Ďalšie obstarávanie

Prešovská škola nie je zďaleka jedinou školou na Slovensku, ktorá si radšej zabezpečila iné internetové pripojenie. Sú ich určite stovky, možno aj tisícky. Buď sa vyzbierali rodičia, alebo miestny poskytovateľ dodáva škole internet zadarmo, alebo jednoducho škola niekde ušetrila.

Ministerstvo sa však opäť rozhodlo obstarať pripojenie pre všetky školy jediným obstarávaním. Spresňuje, že neobstaráva internetové pripojenie pre školy, ale pripojenie škôl a školských zariadení „do dedikovanej siete rezortu školstva s garanciou konkrétnych kvalitatívnych a bezpečnostných parametrov“.

Projekt sa volá Edunet_SK. Zákazka má stáť najviac 67,5 milióna eur bez DPH, má sa zaplatiť z rozpočtu. V súťažných podkladoch sa však píše, že môže byť financovaná aj z eurofondov.

„Maximálne ceny, ako aj predpokladaná hodnota zákazky boli určené prieskumom trhu,“ tvrdí ministerstvo. Očakáva, že bude vysúťažená rádovo nižšia cena.

„Predmetným obstarávaním budú pre školy dodané dátové a IKT služby. Predmetné služby budú zároveň poskytované so vzdialenou správou a centrálnym manažmentom. Ministerstvo tým zabezpečí poskytovanie elektronických služieb jednotnou sieťovou architektúrou,“ obhajuje zákazku ministerstvo školstva.

„Ak by rovno dali peniaze školám, nech si zabezpečia vlastné pripojenie od miestnych poskytovateľov, tak by to vyšlo štátnu kasu oveľa menej ako megalomanské projekty, ktoré ministerstvo školstva centralizuje pod zámienkou, že je to racionálnejšie. Ale podľa mňa nie je,“ hovorí učiteľ informatiky Macek.

Ministerstvo vysvetľuje, že pripojenie, ktoré ponúka štát, je pre školy dobrovoľné. „Evidujeme informácie o pripojení škôl lokálnymi internetovými operátormi. Projekt Edunet_SK je pre školy dobrovoľný a ministerstvo absolútne rešpektuje, ak školy preferujú svoje vlastné pripojenie, pričom sa počíta s ich integráciou do siete Edunet_SK,“ bráni sa ministerstvo.

Projekt číslo tri

Štát chce internet nielen pre základné a stredné školy, ale aj pre materské školy a školské zariadenia. Avizuje, že dostanú rýchlejšie pripojenie na internet, ako majú teraz. Kritériom na hodnotenie ponúk je najnižšia cena garantovaná na štyri roky.

Infovek začal ešte v roku 2004, keď Slovak Telekom dodal školám pripojenie nielen cez DSL, ale ešte aj cez pomalšiu ISDN technológiu.

Infovek 2 podpísal minister školstva Ján Mikolaj (SNS) tesne pred voľbami v roku 2010. Jeho nasledovník Eugen Jurzyca (SDKÚ) túto zmluvu síce nezrušil, ale s Telekomom zjednal zníženie ceny z pôvodných 38 miliónov eur o viac ako štvrtinu.

Infovek 2 sa v septembri budúceho roka skončí, a tak štát vyhlásil novú súťaž. Slovak Telekom potvrdil, že sa do súťaže prihlási opäť.

Súťažné podmienky

Viacerí konkurenti Slovak Telekomu hovoria, že súťaž na nové pripojenia je navrhnutá tak, že sa prihlási len jedna firma, ktorá si potom môže robiť s cenami, čo chce.

„Podmienky sú stanovené tak, že zmysluplnú ponuku bude pravdepodobne môcť dať iba jeden jediný podnik, pretože zrejme iba jeden podnik na Slovensku má svoju pevnú sieť vybudovanú v takom rozsahu, že môže pripojiť všetky školy,“ hovorí Michal Rybárik, predseda Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu (ALPI). Na mysli má samozrejme Slovak Telekom.

Ministerstvo argumentuje, že ostatní sa môžu prihlásiť v konzorciách. To je pravda, ale nikto by sa zrejme nevyhol tomu, že pre potrebu pokrytia celého Slovenska bude niekde potrebovať Telekom.

Podľa Rybárika by riešením napríklad bolo nenakupovať takúto službu zhora vo veľkom, ale iba centrálnu technológiu Edunet-u, a na prípojky dať peniaze školám.

„Keď si pozrieme 130 najväčších sídel na Slovensku, v 90 percentách z nich je dostupný optický internet. Ale žiaden z operátorov nemá optické  pripojenie roztiahnuté ani v polovici týchto miest,“ hovorí Peter Blaas zo spoločnosti Antik Telecom.

Vysvetľuje, že na to, aby sme vedeli využiť najkvalitnejšie možné pripojenie v týchto lokalitách, čo je asi optika, je potrebné využiť služby desiatok dodávateľov.

„Ale ministerstvo pre istotu ani neuvažuje, že by mohlo chcieť optický internet vo viac ako pár percentách škôl, radšej vo viac ako 90 percentách lokalít nastavilo parametre, ktoré vedia splniť aj telefónne linky Slovak Telekomu,“ hovorí Blaas.

Nejde však iba o hlavného dodávateľa. „Sieťové vybavenie je nastavené tak, že ho spĺňa Cisco. Je tam pripravený aj priestor pre Swan (oficiálne sa píše o alternatívnych operátoroch), aby mohli objednať ešte osobitne cez eurofondy aj pokracovanie projektu Digitálne učivo na dosah,“ dodáva Peter Blaas zo spoločnosti Antik.

Čo je to za cenu?

Cena pripojenia, ktorú je ochotný štát platiť, má byť podobná ako pri predchádzajúcich Infovekoch napriek tomu, že trhové ceny pripojenia klesajú.

„Pri pohľade na vyhlásené verejné obstarávanie netreba ani dlho skúmať čísla, aby bolo jasné, že v jednotlivých položkách sa tu uvažuje o cenách 5-násobne až 50-násobne vyšších, ako sú bežné cenníkové ceny,“ hovorí Michal Rybárik zo združenia ALPI.

Ukazuje to na príklade: Pre materské školy počíta Edunet s pripojením 10 mbit/s za zhruba 150 eur. Každá materská škola môže objednať rýchlejšie internetové pripojenie podstatne lacnejšie, už aj za 10 eur, prípadne za pár eur navyše.

Rybárik porovnaval ceny v obstarávaní s cenníkovými cenami DSL pripojenia alebo optického pripojenia od Slovak Telekomu, pretože „práve s ním sa uvažuje v prvom rade“, čo podľa neho vyplýva to priamo z technických parametrov v obstarávaní.

„Myslím, že nebudem ďaleko od pravdy, ak poviem, že celý rozsah uvedený vo verejnom obstarávaní sa dá obstarať za 10 percent predpokladanej sumy, teda zo 67 miliónov eur sa má možno 60 miliónov vynaložiť úplne zbytočne a neefektívne.“

Ministerstvo presviedča, že nie je možné porovnávať cenu za požadované služby v rámci projektu Edunet_SK s bežnými cenníkmi poskytovateľov za pripojenie domácností do internetu.

Štát požaduje aj určité parameter kvality, napríklad nástup technikov na zásah do dvoch hodín alebo filtrovanie nevhodného obsahu. V porovnaní s predchádzajúcim riešením sú definované rýchlosti pripojenia niekoľkonásobne vyššie s poskytnutím väčšieho počtu IKT zariadení.

Konkurencia na trhu však tlačí firmy do toho, aby boli rýchli pri odstraňovaní porúch.

O projekte sa debatuje aj na platforme slovensko.digital.

Pre koľko škôl

Ministerstvo hovorí, že zabezpečuje pripojenie pre asi 3-tisíc škôl. To je výrazná váčšina stredných a základných škôl. Vysvetľuje, že v budúcej zmluve odhaduje nižší počet škôl z dôvodu projektov Digitálne učivo na dosah, ako aj Sanet do škôl.

„Ministerstvo sa zaväzuje nezrušiť aspoň 70 percent objednaných škôl, pričom sa zaväzuje objednať aspoň 2000 škôl. Pokuta je taká, že treba jednoducho doplatiť plnú sumu,“ číta zo súťažných podmienok Peter Blaas.

Na otázku, koľko škôl dnes využíva iné internetové pripojenie ako od štátu, ministerstvo neodpovedalo.

Ministerstvo školstva urobilo aj štúdiu. „Problém štúdie, ktorú si spravilo ministerstvo pred začatím nového obstarávania, je v tom, že úplne ignoruje realitu, keď už majú školy zariadený internet inak. Neznamená to, že nikde nepotrebujú lepší, ale zámer je paušálne objednávať rovnaký produkt bez ohľadu na situáciu konkrétnej školy,“ hovorí Peter Blaas zo spoločnosti Antik, ktorá poskytuje internet 130 školám.

Združenie ALPI medzi svojimi členmi a ďalšími poskytovateľmi internetu zisťovalo, koľkým školám už dodávajú služby. Dotazník zatiaľ vyplnilo 30 z približne 50 oslovených firiem, internet poskytujú asi 300 školám. Keď si vezmeme, že na Slovensku poskytuje internetové pripojenie okolo 800 firiem, aj počet škôl, ktoré využívajú iný internet ako od štátu, bude väčší.

V súčasnosti takmer v každej lokalite nájdete niekoľkých poskytovaľelov, ktorí ponúkajú pripojenie so zriaďovacím poplatkom jedno euro alebo niekoľko desiatok eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie