Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Táto krajina nie je pre ženy 

Žiačky na základnej škole v Afganistane. K ďalšiemu vzdelávaniu už nebudú mať prístup. Foto - TASR/AP
Žiačky na základnej škole v Afganistane. K ďalšiemu vzdelávaniu už nebudú mať prístup. Foto – TASR/AP

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

našli ste si pod vianočným stromčekom knihy? Alebo ste nimi niekoho obdarovali? Naplánovali ste si nejaké prečítať teraz, keď je viac času a pokoja?

Verím, že ste aspoň na jednu z týchto otázok odpovedali kladne. Lebo knihy k Vianociam patria, sú v podstate takmer vždy vhodnými darčekmi a aj kníhkupci vám potvrdia, že pred Vianocami majú jednu z najlepších sezón.

Hoci máme množstvo iných médií na získavanie informácií, na spoznávanie iných svetov a epoch, na rojčenie, smiech, plač, kochanie sa niekoho umeleckým či rozprávačským talentom, knihy stále zostávajú s nami. Tie najkrajšie a najhodnotnejšie sa opatrujú ako oko v hlave a odovzdávajú sa v rodinách nasledujúcim generáciám.

V dnešnom diele si budete môcť prečítať o tom, ako v Afganistane hnutie Taliban robí všetko preto, aby polovici tamojšej populácie odoprelo právo čítať a písať knihy, vzdelávať sa z učebníc, dozvedať sa o svojich právach a o tom, ako sa žije niekde inde. Upierať dievčatám a ženám právo na vzdelanie, a teda aj na budúcnosť, a slobodné rozhodovanie o vlastnom živote je jedným z najodpornejších zločinov tejto necivilizovanej bandy.

Ďalej vám ponúkam vtipnú príhodu v hlavnej úlohe s novozélandskou premiérkou Jacindou Ardernovou, smutný príbeh mamy Juraja Vankuliča a tip na starší film režisérky, ktorú dnes všetci spomínajú v súvislosti s dokumentom o Harrym a Meghan.


Téma týždňa: Nie ste vhodne oblečené, seďte doma   

Keď v lete 2021 Taliban opätovne prevzal moc v Afganistane, okamžite sa vynorili obavy, že je koniec všetkým zlepšeniam postavenia žien, ktoré nastali v uplynulých rokoch.

Len totálny hlupák sa totiž mohol nechať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Interrupcie

LGBTI+

Pod slnkom Jany Shemesh

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie