Denník N

O vyhorení písali už v antickom Grécku. O čom tento syndróm je a ako sa mu vyhnúť

Ilustrácia - Petr Polák/Deník N
Ilustrácia – Petr Polák/Deník N

Veľa práce, dlhodobý stres, zlé vzťahy na pracovisku alebo neschopnosť vypnúť. To všetko môže viesť k vyčerpaniu, ktoré je také závažné, že jednotlivca paralyzuje. Tento fenomén sa nazýva syndróm vyhorenia. Môže mať dosah nielen na samotné zamestnanie, ale aj na osobný život a zdravie.

Vyhorenie sa najčastejšie pripisuje práci. Môže ho však spôsobiť napríklad aj náročná starostlivosť o chorého príbuzného alebo rodičovstvo. Spúšťačom syndrómu vyhorenia je totiž dlhodobý stres.

Stres je súčasťou každodenného – nielen profesijného – života. Ide o prirodzený obranný mechanizmus pred nebezpečenstvom. Dlhodobý tlak ale môže viesť k vážnejším následkom.

Čo je syndróm vyhorenia

  • Tento termín po prvý raz použil v 70. rokoch minulého storočia psychológ Herbert Freudenberger.
  • Podľa neho ide o závažné fyzické, duševné a emočné vyčerpanie spôsobené stresom.
  • Ide o viac než obvyklú únavu – ľudia postihnutí týmto syndrómom ťažko zvládajú stres aj každodenné povinnosti.
  • Syndróm vyhorenia môže viesť k depresiám, srdcovým ochoreniam alebo k cukrovke.

Syndróm vyhorenia nehrozí len vysoko postaveným manažérom, pracovníkom s veľkou zodpovednosťou alebo tým, ktorí sú naň náchylnejší – záchranárom, policajtom, hasičom a zdravotníckemu personálu. Môže postihnúť kohokoľvek dlhodobo vystaveného vysokej úrovni stresu.

Bývalá reportérka serveru BuzzFeed Anne Helen Petersonová v knihe Can’t Even: How Millennials Became the Burnout Generation (Ako sa z mileniálov stala generácia vyhorených) dokonca tvrdí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Zdravie

Teraz najčítanejšie