Denník N

Ako sa zrodila Zelenského návšteva Washingtonu: najväčšou nočnou morou bol test na covid

Volodymyr Zelenskyj v pozadí s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a predsedníčkou snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou. Foto - TASR/AP
Volodymyr Zelenskyj v pozadí s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a predsedníčkou snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou. Foto – TASR/AP

Washington Post opísal okolnosti, za ktorých vznikala Zelenského prvá zahraničná cesta v čase vojny.

Posádka vojenského lietadla Boeing C-40 v stredu ráno očakávala významnú delegáciu. Z poľského Rzeszówa do Washingtonu mala letieť americká veľvyslankyňa na Ukrajine a viacero ďalších vplyvných ukrajinských predstaviteľov.

Ambasádorka Bridget Brink, ktorá predtým pôsobila na Slovensku, bola na palube. Na prekvapenie zúčastnených však v lietadle sedel aj prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa chystal na svoju prvú zahraničnú návštevu od začiatku vojny.

O jeho ceste do Spojených štátov do poslednej chvíle vedel iba úzky okruh jeho poradcov a amerických zástupcov. Pár dní po Zelenského návrate na Ukrajinu ju detailne opísal denník Washington Post, ktorý sa rozprával s desiatimi úradníkmi z Bieleho domu a ďalšími expertmi, čo sa zapojili do jeho návštevy.

Analytici sa zhodujú, že Zelenskyj podal v Spojených štátoch výborný výkon, ale mnohí majú obavy z nejednoznačných postojov Republikánskej strany. V nasledujúcich mesiacoch hrozí, že ich vplyvom pomoc Ukrajine oslabne.

Doteraz podobnú cestu odmietali

Volodymyr Zelenskyj plánoval vycestovať do Spojených štátov niekoľko mesiacov. Hoci by preňho bolo jednoduchšie navštíviť niektorú z európskych krajín, ukrajinský prezident chcel dať najavo, že si uvedomuje mimoriadnu dôležitosť americkej pomoci.

Definitívne rozhodnutie ísť do Washingtonu urobil po tom, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie