Denník N

Márne sľuby Talibanu. Ženám zobrali právo študovať a zakazujú im aj pracovať

Afganské študentky. Foto - TASR/AP
Afganské študentky. Foto – TASR/AP

Počet Afgancov spokojných so životom sa znížil. Pre radikálnu politiku opúšťajú krajinu humanitárne organizácie.

Keď sa vlani v auguste vrátil Taliban k moci, jeho predstavitelia sľubovali medzinárodnému spoločenstvu, že zmenia svoj prístup k ženám.

Krátko po tom, čo vstúpili do Kábulu, ich hovorca dokonca poskytol historický rozhovor moderátorke spravodajskej televízie.

Experti si nerobili nádeje, že hnutie urobí z Afganistanu liberálnu krajinu, ale niektorí dúfali, že by aspoň mohol byť menej radikálny než za svojej vlády na konci minulého storočia. Posledný vývoj však nasvedčuje, že Taliban svoje sľuby nemyslel vážne.

Začiatkom týždňa až do odvolania zakázal ženám štúdium na verejných aj súkromných vysokých školách. „Chceli sme od dievčat, aby nosili riadny hidžáb, ale namiesto toho sa obliekali, akoby išli na svadobnú hostinu,“ vysvetľoval toto opatrenie minister.

Vláda krátko nato pristúpila k ďalšiemu radikálnemu kroku: nariadila mimovládkam, aby ženám zakázali chodiť do práce. Tri neziskové organizácie medzitým ohlásili, že v Afganistane za týchto podmienok pozastavujú činnosť.

Študentky rozohnali vodnými delami

Rozhodnutie zakázať ženám študovať na vysokých školách vyvolalo veľký ohlas v zahraničí. Dôrazne ho odsúdili predstavitelia Spojených štátov aj Veľkej Británie a ministri zahraničných vecí krajín G7 dokonca naznačili, že môže ísť o zločin proti ľudskosti.

Nečakanú reakciu to vyvolalo aj priamo v Afganistane, kde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie