Denník N

Vedie dáta o zdraví v Česku: Vieme, koľkí chodia na prevenciu, koľko je nádorov, ktoré lieky máme kúpiť, to, ako fungujete na Slovensku, je katastrofa

Ilustračné foto - Jumpstory
Ilustračné foto – Jumpstory

Ak by sme nemali dáta o onkologických pacientoch, nevedeli by sme získať dostatok peňazí na liečbu ani efektívne riadiť prevenciu, hovorí Ladislav Dušek.

Ladislav Dušek je riaditeľom Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Na Slovensku sa tento úrad volá Národné centrum zdravotníckych informácií.

Slovensko nemá dostupné nové dáta o onkologických pacientoch, nevie preto povedať, koľko ich aktuálne je alebo kde žijú a ktorého majú lekára. Český úrad Slovensku ponúkol pomoc, aby onkologický register obnovili, zatiaľ však k spolupráci nedošlo.

„Nevedel som, aká je situácia na Slovensku. Myslel som si, že situácia je vyriešená, a potom som bol na urologickej konferencii a tam významní lekári zo Slovenska odhadovali počet karcinómu prostaty z úmrtnosti. To mi je hrozne ľúto, lebo to nejde. Keď sa teda pýtate, aký veľký problém to je, musím úprimne povedať, že to je veľmi zlé,“ hovorí Dušek o situácii na Slovensku.

V rozhovore opisuje:

  • prečo sú dáta o onkologických pacientoch dôležité,
  • ako vďaka nim vedia manažovať preventívne programy,
  • ale aj o tom, ako sa im podarilo zaviesť DRG, ktorú žiadali aj lekárski odborári, ktorí podávali výpovede.

Náš onkologický register má najnovšie dáta z roku 2012. Aký veľký je to problém?

Nechcem, aby to vyznelo, že chcem niekoho poučovať alebo sa tváriť ako šampión. U nás to beží inak, máme omnoho aktuálnejšie dáta, ale zďaleka to nie je optimálne. Nemáme napríklad dobre elektronizované nemocničné informačné systémy, veľa údajov zbierame stále ručne so zapojením vysoko kvalifikovaného personálu. To nie je dobre. Národný onkologický register sú v podstate potrebné celoštátne dáta o rakovine. Nie sú také objemné, aby sa nedali premietnuť do normálneho eHealth procesu. Kdekoľvek sa to zaznamená, má sa to elektronizovať a hlásiť. U nás to stále nie je optimálne. Ale je pravda, že teraz uzatvárame rok 2021. Neviem si vôbec predstaviť, že by sme mali teraz dáta z roku 2019.

Na Slovensku by sme sa im asi aj potešili, keďže tie najnovšie sú z roku 2012.

To nie je ani na diskusiu. Ak by vypadol register, musí byť nahradený niečím iným – napríklad dátami poisťovní alebo iných systémov. Keď som počul o situácii na Slovensku, bol som z toho smutný. Mám Slovensko rád, chodil som tam často rokovať a nechápem, prečo by sme sa mali v zdravotníctve líšiť. Máme rovnaké korene. Pochopil som, že výpadok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie