Denník N

Zločiny pre blaho Ruska

Z protestu proti mobilizácii v Moskve, ktorý bol vlani v septembri. Foto - TASR/AP
Z protestu proti mobilizácii v Moskve, ktorý bol vlani v septembri. Foto – TASR/AP

Potláčanie spoločnosti zjavne nie je vynúteným aktom, ale zámerným rozhodnutím ruských vládcov, ku ktorému sa vracajú vždy, keď majú voľný čas a energiu.

Autor je politológ, expert na strednú a východnú Európu, autor týždenného stĺpčeka na DW

Ruská duma schvaľuje represívne zákony v balíkoch. V nadchádzajúcom roku 2023 budú Rusi, ktorí porušili zákon na okupovaných územiach Ukrajiny „v záujme“ svojej krajiny, zbavení zodpovednosti – ale za mapu Ruska v rámci medzinárodne uznaných hraníc pôjdu do väzenia. Za „znesvätenie stuhy svätého Juraja“ môže ísť človek do väzenia na päť rokov, čo už nevyzerá ako dlhý trest, a za sabotáž na doživotie. Toto je menu, ktoré Rusom ponúka Vladimir Putin.

Zlegalizovať všetky zločiny

Ruské orgány sa rozhodli legalizovať všetky zločiny spáchané na okupovaných územiach Ukrajiny, čím úplne uzavreli akúkoľvek možnosť spolupráce s medzinárodnou justíciou alebo osobitným tribunálom, ak vôbec bude zriadený. Formálne návrh zákona prijatý už v prvom čítaní, sa obdobie „oslobodenia od trestných činov“ spáchaných „v záujme Ruska“ obmedzuje do 30. septembra. Je to deň, keď anexiu čiastočne okupovaných ukrajinských regiónov nikto na svete neuznáva. Pri pozornom čítaní dokumentu sa však ukáže, že toto obmedzenie je podmienené.

V skutočnosti ruské úrady vydávajú ako v stredoveku odpustky ruským zločincom, ktorí počas vojny porušili dokonca aj ruské zákony. Niektorým sa zdá, že sa to týka len tých najzjavnejších zverstiev, ako boli masakre v Buči. V skutočnosti je to však všeobjímajúci dokument, ktorý „očisťuje“ každého od akýchkoľvek hriechov: žoldnierstva, krádeže, znásilnenia. A právo rozhodovať o tom, čo bolo spáchané v záujme Ruska a čo nie, si prirodzene privlastňuje kolektívny Kremeľ a Putin osobne.

Päť rokov za „znesvätenie stuhy svätého Juraja“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie