Denník N

V Mukačeve odstránili tonového turula. Prečo rastie napätie medzi Ukrajinou a Maďarskom

Pamätník uhorského kráľa Štefana I. pri katedrále v ukrajinskom Berehove. Foto - Danylo Pavlov/Washington Post
Pamätník uhorského kráľa Štefana I. pri katedrále v ukrajinskom Berehove. Foto – Danylo Pavlov/Washington Post

Píšu David L. Stern a Loveday Morrisová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Autoritársky líder, známy potláčaním politickej opozície a tým, že využíva národnú tlač ako svoju hlasnú trúbu, uisťuje, že Ukrajinci, ktorí hovoria jeho jazykom, potrebujú ochranu a finančnú pomoc. Svojej vláde preto dovoľuje ilegálne vydávať pasy ukrajinským občanom.

Obyvatelia pohraničných miest získavajú informácie zo zahraničnej televízie, pretože k hlavnému mestu susednej krajiny cítia väčšiu blízkosť než ku Kyjivu. Popri tom šomrú, ako ukrajinské úrady likvidujú ich dedičstvo. Znie to ako ruský vplyv na východe Ukrajiny? V skutočnosti je to úloha Maďarska na západe Ukrajiny.

Napätie medzi Ukrajinou a Maďarskom, ktoré majú spoločnú 136-kilometrovú hranicu, sa len sotva dá prirovnať s ukrajinským konfliktom s Ruskom, ktorý je už v desiatom mesiaci smrtiacej a ničivej vojny.

Maďarský premiér Viktor Orbán však pre Kyjiv predstavuje ďalšieho nesmierne problémového suseda: udržiava vrúcne vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, opakovane bráni sankciám Európskej únie voči Moskve a trvá na tom, že Ukrajina by mala byť dotlačená k rokovaniam o mierovej dohode.

Hoci Maďarsko je členskou krajinou NATO, Orbán odmietol povoliť prepravu západných zbraní cez maďarské územie. Je zrejme najslabším článkom v snahe zachovať širokú medzinárodnú podporu pre Ukrajinu, čo posilňuje jeho vplyv v Kyjive, Bruseli a vo Washingtone.

Zelenského zaradil k Sorosovi

András Rácz, expert na Maďarsko a Rusko z Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy, hovorí, že dôvod je jednoduchý:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie