Denník N

Cvičenie podľa Monty Python? Švihnutá chôdza zlepšuje kondíciu a zdravie, radí vianočná štúdia

Vľavo dobrovoľníčka, ktorá napodobňuje chôdzu pána Teabaga (vpravo). Reprofoto – Glenn Gaesser a jeho tím/BMJ (2022)
Vľavo dobrovoľníčka, ktorá napodobňuje chôdzu pána Teabaga (vpravo). Reprofoto – Glenn Gaesser a jeho tím/BMJ (2022)

Ak by si zdravotníci už v 70. rokoch vzali k srdcu rady ministerstva švihnutej chôdze, možno by srdcia na celom svete boli zdravšie, píšu autori v humornej štúdii z vianočného vydania časopisu BMJ.

Nebojíte sa experimentov a neprekážajú vám ani prekvapivé pohľady okolia? Potom skúste chôdzu à la pán Teabag z fiktívneho britského ministerstva švihnutej chôdze od britskej komediálnej skupiny Monty Python.

Už 11 minút takejto chôdze denne spĺňa štandardné odporúčanie pre aspoň 75 minút intenzívneho cvičenia týždenne, čo by malo významne zlepšiť zdravie a aeróbnu kondíciu (kardiotréning).

Uvádza to štúdia, ktorá sa v nasledujúcich rokoch zrejme zaradí do užšieho výberu kandidátov na zábavnú Ig Nobelovu cenu.

Vyšla vo vianočnom vydaní britského lekárskeho časopisu BMJ, v ktorom sa vedci neberú až tak vážne.

Scénka skupiny Monty Python o ministerstve švihnutej chôdze sa prvý raz vysielala v roku 1970. Zdroj – YouTube/Park Exclusive

Doteraz neuznaná genialita

Z evolučného hľadiska sa selektuje také správanie, ktoré je spojené s minimalizáciou vynaloženej fyzickej aktivity (TEMPA, theory of effort minimization in physical activity).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie