Denník N

Prečo môže byť protiteroristický balíček nebezpečný

Nové zákony sú často gumové a dajú sa použiť proti komukoľvek.

Existujú minimálne tri dôvody, prečo balíček protiteroristických zákonov v tej forme, v akej bol prijatý, nie je v poriadku. Po prvé, ide o súčasť predvolebnej kampane Smeru, nie o skutočnú snahu riešiť problém. Rozsah opatrení a právomocí poskytnutých silovým zložkám je neúmerný reálnej hrozbe terorizmu na Slovensku.

Tým, ako je predimenzovaný, je úlohou balíčka v súlade s vládnou propagandou skôr posilňovať dojem hrozby, než proti hrozbe bojovať. Reálnu mieru ohrozenia je však ťažké stanoviť a môže sa rýchlo zmeniť, takže táto výhrada je najmenej dôležitá.

Skutočné problémy sú dva a sú úzko prepojené. Protiteroristický balíček obsahuje veľa vágnych formulácií a gumových ustanovení, vďaka ktorým sa mnohé jeho zákony a z nich vyplývajúce nové právomoci štátu dajú použiť prakticky proti komukoľvek.

Niečo také by znamenalo ohrozenie občianskych slobôd a právneho štátu za akejkoľvek vlády a akokoľvek kvalitného a nezávislého súdnictva. My tu však máme vládu s autoritárskymi sklonmi, ktorá nemá úctu k demokracii, právnemu štátu a občianskym slobodám a je kedykoľvek ochotná zneužiť svoju moc.

Vládu, ktorá už veľakrát ukázala, že rada a bez zábran pre vlastný prospech zneužíva práve nejasné a vágne formulácie zákonov. Plus tu máme políciu a súdnictvo, ktoré tiež opakovane ukazujú, že nie sú nezávislé a že sa pokojne nechajú vládou zneužiť proti občanom.

Kombinácia týchto faktorov je veľmi nebezpečná. Taká nebezpečná, že sú na mieste pochybnosti, či sú protiteroristické zákony gumové naozaj len pre neschopnosť zákonodarcov a pre rýchlosť, akou sa prijali. Alebo či ide o úmysel a sú také práve preto, aby ich vláda zneužiť mohla.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protiteroristické zákony

Komentáre

Teraz najčítanejšie