Denník N

V tejto vojne nie je nikto bez viny, ani Washington, hovorí rakúsky expert na obranu

Foto - ECFR/archív G. G.
Foto – ECFR/archív G. G.

Vojna s najväčšou pravdepodobnosťou potrvá ešte dlho a Ukrajina potrebuje viac než len šrot, ktorý vystáva európskym armádam, upozorňuje expert na východnú Európu a obrannú politiku Gustav Gressel z think tanku European Council on Foreign Relations.

Ako riešenie navrhuje nový bezpečnostný pakt medzi Bruselom a Kyjivom, výmenu sovietskej techniky i doplnenie európskych zásob.

„To, že teraz veľká časť výroby pôjde na Ukrajinu, je logické. Len čo to však bude možné, môžeme začať plniť vlastné sklady, zúfalo to totiž potrebujeme. Rusov neodradíme armádami, ktoré majú muníciu na štyri dni,“ vysvetľuje.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • Prečo EÚ nedokáže lepšie načúvať potrebám ukrajinskej armády.
  • Ako by mohol vyzerať bezpečnostný pakt medzi Bruselom a Kyjivom.
  • Aké slabiny európskeho obranného priemyslu vojna odkryla.
  • Aký veľký problém v ukrajinskom boji proti Rusku predstavuje zastaralá sovietska technika a koľko by stála jej výmena.
  • Prečo Západ prichádza podľa experta len s polovičatými riešeniami, ktoré na víťazstvo v dlhej vojne nestačia.

Na jeseň ste s kolegami z European Council on Foreign Relations napísali politický plán Survive and thrive: A European plan to support Ukraine in the long war against Russia (Prežiť a prosperovať: Európsky plán na podporu Ukrajiny v dlhej vojne proti Rusku), ktorý je akousi dlhodobou víziou na podporu Ukrajiny. Chýbal vám vo verejnej debate práve tento dlhodobý pohľad?

V podstate sme chceli Európanov upozorniť na to, že diskusia o diplomatickej, vojenskej a finančnej podpore Ukrajiny nie je na konci. Táto vojna sa totiž s najväčšou pravdepodobnosťou neskončí dohodou o mieri a vzájomným porozumením. Nedokážeme, samozrejme, predvídať, ako a kedy sa konflikt skončí, aj po ňom však napätie v regióne zrejme pretrvá. Aj keby Ukrajina oslobodila každý centimeter svojho územia, Rusko bude naďalej jej susedom a zostane jej nepriateľom. Ide nepochybne o dlhodobú záležitosť.

Niektoré európske krajiny stále opakujú argument, že o pár mesiacov bude po všetkom. Lenže to počúvame od marca a evidentne to nie je pravda. Chceli sme sa preto s kolegami zamyslieť nad štrukturálnymi cestami, ako Ukrajinu podporiť, aby sa dokázala udržať nad vodou dlhodobo, a to ekonomicky, vojensky i diplomaticky.

Keďže sme však plán napísali asi počas dvoch týždňov, ide predovšetkým o načrtnutie tém, ktoré sme chceli vniesť do debaty.

V pláne sa zameriavate predovšetkým na vojenské a bezpečnostné aspekty podpory Ukrajiny. Okrem iného navrhujete, aby Európska únia s Ukrajinou vytvorili nový bezpečnostný pakt. Ako by také strategické partnerstvo malo vyzerať?

Vychádza to z nápadu, ktorý sme už v roku 2018 predstavili s Nicom Popescuom ako bezpečnostný pakt pre východné partnerstvo. Európanom sme tým v podstate chceli pripomenúť, že pokiaľ sa vo svojom regióne chcú stať strategickým hráčom, musia byť schopní podporovať krajiny, ktoré sa chcú priblížiť k EÚ. V tom čase išlo hlavne o Ukrajinu, Gruzínsko a Moldavsko.

Dospeli sme k tomu po tom, čo Spojené štáty ešte pod vedením Donalda Trumpa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Európska únia

Joe Biden

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie