Denník N

Bežecké momenty roka: Kipchoge, Volko aj rekord na ceste SNP. Sklamaním je kenský doping

Foto – AP a TASR, Koláž – N
Foto – AP a TASR, Koláž – N

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pre končiaci sa rok bolo v bežeckom svete príznačné aj to, že o mimoriadne výkony sa postarali športovci, ktorí vo svojich disciplínach síce patria k absolútnej špičke, no na začiatku roka si mnohí mysleli, že to najlepšie už majú za sebou.

Príkladom je 38-ročný Keňan Eliud Kipchoge. Ten v maratóne dominuje od roku 2013 a po vlaňajšej olympijskej výhre sa mnohí domnievali, že ho čaká „oddychový” rok. Napríklad atletickí experti z amerického portálu LetsRun pri predpovediach na rok 2022 odhadovali, že Kipchoge na maratóne prehrá. Pravdou však bol presný opak a výsledkom nový svetový rekord. V Berlíne sa pri rekorde navyše zdalo, že Keňanov potenciál je ešte väčší.

Podobný rok prežil aj Kílian Jornet. Legendárny trailový bežec má 35 rokov a nebolo by prekvapením, ak by v jeho kariére už neprišli veľké víťazstvá. To sa však nestalo a Kílian tento rok v priebehu šiestich týždňov vyhral dvoje pretekov, ktoré patria k najprestížnejším. Navyše to dokázal v nových traťových rekordoch.

Očakávania výrazne prekonal aj slovenský šprintér Ján Volko. Ten sa v posledných rokoch nedostal na úroveň vlastných národných rekordov zo sezón 2017 a 2018 a ani úvod tohto roka nenaznačoval, že by sa to malo zmeniť. Po problémoch a zraneniach však prišiel veľký návrat a senzačný výsledok na majstrovstvách Európy.

Medzi ženskými výkonmi vyčnieva Američanka Sydney McLaughlinová, ktorá posunula svetový rekord v behu na 400 metrov prekážok tak vysoko, že otvorene hovorí o chýbajúcej motivácii pokračovať ďalej. Podarilo sa jej to vo veku 22 rokov.

V koncoročnom newslettri Výklus, ktorý vychádzal každý týždeň, sme vybrali aj najväčšie sklamanie roka, najväčšie prekvapenie, najväčšieho smoliara či najkrajší príbeh.


Slovenské výkony roka

Jeden z najpozoruhodnejších domácich bežeckých výkonov sa odohral v októbri na Ceste hrdinov SNP. Postaral sa oň český ultrabežec Tomáš Štverák, ktorý 770-kilometrovú turistickú trasu z Dukly na Devín prebehol v rekordnom čase 6 dní, 19 hodín a 15 minút. Išlo zároveň o charitatívnu akciu.

Neuveriteľne vyznieva už len to, čo sa mu podarilo počas prvého dňa behu. Z Dukly sa za necelých 24 hodín dostal až do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Atletika

Behanie

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie