Denník N

Hlavný architekt Bratislavy: Vydricu a pretvorenie hradného brala by sme mali hodnotiť až vtedy, keď ju dostavajú

Juraj Šujan. Foto N - Vladimír Šimíček
Juraj Šujan. Foto N – Vladimír Šimíček

Hovoriť v súvislosti s aktuálnym výzorom hradného brala o nenávratnej zmene je v tomto štádiu podobné, ako sa postaviť pred vykopanú jamu a tvrdiť, že toto je výsledok stavby, vraví nový hlavný architekt Bratislavy Juraj Šujan o Vydrici.

Juraj Šujan je od 15. decembra hlavným architektom Bratislavy. Nahradil Ingrid Konrad, ktorá funkciu zastávala posledných jedenásť rokov.

Šujan radil primátorovi Matúšovi Vallovi od roku 2019, bol jeho poradcom pre rozvoj mesta, územné plánovanie a komunikáciu s developermi. Sedel napríklad v porote, ktorá rozhodovala o obnove Námestia SNP a Kamenného námestia. Ako architekt pracoval na vstupných objektoch areálu Slovenskej televízie v Mlynskej doline či na obytných súboroch Rozadol a Karloveské rameno.

Vytvorenie nového územného plánu Bratislavy trvá dlho, pretože ide o spoločenskú dohodu, ktorá vzniká na základe tisícov pripomienok od dotknutých orgánov aj občanov, vraví Juraj Šujan.

V rozhovore tiež hovorí:

  • o svojich prioritách na poste hlavného architekta,
  • o dôležitosti územného plánu,
  • o Nivách, Vydrici, Istropolise, SNG a iných významných stavbách v Bratislave
  • o výhodách električkovej trate pred SND.

Bratislava v období od roku 1995 až 2006 nemala obsadenú pozíciu hlavného architekta. Odrazilo sa to podľa vás na tom, ako teraz mesto vyzerá?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bratislava

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie