Denník N

Zomrel pápež Benedikt, ktorý ako prvý odstúpil zo svojho postu vo Vatikáne

Pápež Benedikt XVI. (1927 - 2022). Foto - TASR/AP
Pápež Benedikt XVI. (1927 – 2022). Foto – TASR/AP

Bolo 12. 12. 2012 a na novom twitterovom účte @Pontifex pribudol prvý príspevok.

„Milí priatelia, teší ma, že môžem byť s vami v kontakte cez Twitter. Ďakujem za vašu veľkorysú odozvu. Všetkým vám zo srdca žehnám,“ prihovoril sa cezeň veriacim vtedajší pápež Benedikt XVI.

O desať rokov neskôr, 28. decembra 2022, napísal cez ten istý účet pápež František znepokojivú správu o jeho zakladateľovi. Vyzýva na modlitby za emeritného pápeža, čím naznačoval, že jeho život sa blíži ku koncu.

Prvý pápež, ktorý sa po 600 rokoch rozhodol vzdať postu hlavy katolíckej cirkvi ešte pred svojou smrťou, zomrel vo svojej vatikánskej rezidencii vo veku 95 rokov

„So zármutkom vám oznamujem, že emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel dnes o 9:34 v kláštore Mater Ecclesiae vo Vatikáne,“ napísal Vatikán.

Detstvo v nacistickom Nemecku

Ratzinger sa symbolicky narodil na Bielu sobotu v roku 1927 do bavorskej katolíckej rodiny. Jeho starší brat bol kňaz a Joseph od detstva sníval nielen o kňazskej, ale rovno aj o kardinálskej kariére. Podľa slov jeho okolia na svojom vysnívanom poste aj vytrvalo pracoval.

Emeritného pápeža najmä po jeho zvolení sprevádzali kontroverzie spojené s dospievaním v nacistickom Nemecku. Začiatkom 40. rokov, keď mal 16 rokov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie