Denník N

Orbán prežil svoj najťažší rok bez väčších politických strát

Viktor Orbán oslavuje svoje volebné víťazstvo v noci 3. apríla. Foto - TASR/MTI
Viktor Orbán oslavuje svoje volebné víťazstvo v noci 3. apríla. Foto – TASR/MTI

Popularitu Orbánovho Fideszu nezlomil pád forintu, protesty učiteľov ani nedostatok benzínu.

Opozícia sa spojila proti Fideszu, Orbánov spojenec Putin sa stal nepriateľom západného sveta a Európska únia zablokovala miliardy maďarských eurofondov. Maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý bol tento rok niekoľkokrát v centre pozornosti celej Európy, má za sebou najťažší rok svojho vládnutia. Dosiahol v ňom však aj svoje najväčšie víťazstvo.

Orbán už začiatkom februára vyvolal veľký rozruch svojou návštevou v Moskve – on ju nazval „mierovou misiou“. S Vladimirom Putinom rokovali na dvoch koncoch nezvyčajne dlhého stola, ktorý sa okamžite stal legendárnym. Podľa maďarského investigatívneho webu Direkt36 malo stretnutie technický charakter a bolo zamerané najmä na dovoz energií do Maďarska a ruské investície v Maďarsku, najmä na projekt jadrovej elektrárne Paks II.

Maďarsko sa chystalo na parlamentné voľby, pričom za sebou malo epidémiu covidu a jej hospodárske dôsledky. Inflácia bola vysoká už v roku 2021 a vláda reagovala zavedením cenových stropov na pohonné hmoty a vybrané druhy potravín.

Po vypuknutí vojny na Ukrajine sa vzťah Viktora Orbána s Putinom javil ako vážna výzva. Vážne vyzerala aj druhá výzva –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie