Denník N

Ako vlastne vyzerá skutočná chudoba

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nedokážeme sa zmieriť ani s tým, že schudobnenie v našich podmienkach zvyčajne znamená len zníženie našej životnej úrovne.

Autor je redaktorom Českého rozhlasu

Už niekoľko mesiacov sa v médiách objavujú správy o tom, že naša spoločnosť chudobnie. Všade počujeme a vidíme príbehy nešťastných ľudí. Sám sa na tom ako novinár podieľam, pretože ma téma zaujíma. Ale často len krútim hlavou nad tým, ako sa ľudia dostali do svojej problematickej situácie a čo si predstavujú pod slovom chudoba. Takže som dospel k záveru, že najväčším problémom „rastúcej“ chudoby je naše bohatstvo.

Nedokážeme sa zmieriť ani s tým, že schudobnenie v našich podmienkach zvyčajne znamená len zníženie našej životnej úrovne. Skutočne chudobných ľudí je málo a sociálna pomoc je v našich zemepisných šírkach pomerne štedrá. Žiaľ, v našom vnímaní chudoby nám nepomáhajú ani také výnimočné skúsenosti, ako je vojna za hranicami, ktorá ponúka dokonalé porovnanie. Príslovie „košeľa je bližšia ako kabát“ je zrejme platnejšie ako „bez porovnania nie je poznanie“.

Môj profesionálny novinársky záujem ma veľmi často zavedie medzi chudobných alebo, ako sa politicky korektne hovorí, sociálne slabých. V prvom rade si musím uvedomiť, že nie je vhodné kritizovať chudobných. Kritik chudobných je vyvrheľ bez štipky empatie. Za chudobu nikto nemôže. Sú to oni, sú to tí hore, je to niekto iný. Nechcem to rozvádzať, pretože je to zakaždým rovnaké. Tým, ktorí si za to môžu sami, aj tým, ktorí sa z rôznych objektívnych príčin dostali na dno, nakoniec pomôže štát, mimovládne organizácie alebo jednotlivci. Nikto tu nezomrie od hladu. Dokonca ani Michaela a jej syn, čo je pre mňa osobne najsmutnejší príbeh roku 2022.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie