Denník N

300 slov z MS do 20 rokov: U skautov z NHL si zrejme najviac polepšil brankár Gajan

Slovenský brankár Adam Gajan likviduje nájazd lotyšského hráča. Foto - AP
Slovenský brankár Adam Gajan likviduje nájazd lotyšského hráča. Foto – AP

Rýchly prehľad diania, aby ste vedeli, o čom všetci rozprávajú.

Výsledok 3:0 síce znie pomerne jednoznačne, no Lotyši slovenských hokejistov poriadne potrápili. Mimoriadne napínavá bola predovšetkým druhá tretina, v ktorej sa Slováci snažili udržať jednogólový náskok.

Lotyšský tím v nej prestrieľal ten slovenský v pomere 16:6 a zdalo sa, že gól má na dosah.

„Lotyši zrýchlili tempo a my sme sa dosť maznali s pukom. Ako keby sme si mysleli, že máme viac času… Faktom je, že strácame príliš veľa pukov, Lotyši k nám začali veľmi rýchlo pristupovať v druhej tretine a robí nám to problémy,“ hodnotil po druhej tretine Boris Valábik v štúdiu RTVS.

Napriek zvyšujúcemu sa tlaku súpera Slováci dokázali v druhej tretine udržať tesné skóre, pričom tím znova viackrát podržal brankár Adam Gajan. Počas vyrovnaného zápasu zastavil 28 striel a poradil si aj s rýchlym únikom lotyšského centra Dansa Locmelisa.

Pre Gajana sú juniorské MS prvým veľkým turnajom v kariére. Na turnaji mu v bránke pôvodne patrilo až poradové číslo tri, ale po nevydarenom úvodnom zápase s Fínmi (2:5) sa tréner Ivan Feneš rozhodol do bránky proti favorizovaným Američanom vyskúšať práve Gajana.

18-ročný brankár, ktorý aktuálne chytá v americkej USHL, sa stal napokon nečakaným hrdinom na ceste k víťazstvu a najlepším slovenským hráčom.

Juniorský šampionát pozorne sledujú aj skauti z NHL, preto je pre hráčov výbornou príležitosťou, ako na seba upozorniť. Gajanov potenciál si však rýchlo všimli aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji do 20 rokov

Súhrn MS v hokeji

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie