Denník N

Šimečka, Kostolný a Čikovský hodnotia rok 2022: Už musíme žiť inak

Igor Matovič nám nedal vydýchnuť. Šéfredaktor Matúš Kostolný, šéf online a predplatného Konštantín Čikovský a komentátor Martin M. Šimečka hodnotia rok 2022.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Aký ste mali rok?

Šimečka: Nie dobrý. Osobne som bol úplne v pohode, ale ako hovorí Ferko Mikloško: Ako má byť človek šťastný, keď je vojna na Ukrajine? To je filozofický problém. Viem, že aj počas vojny môže byť človek šťastný, bolo to tak aj počas druhej svetovej vojny, ale mám s tým problém. Neviem, ako to spracovať. Aj keď som šťastný, mám z toho výčitky svedomia.

Kostolný: Myslím, že to bol najťažší rok pre každého, kto je aspoň trochu človek. Vojna nás nanovo núti premyslieť veci, o ktorých sme si mysleli, že sú dané. Žil som v pocite, že v Európe už veľká vojna nebude. Nedá sa tváriť, že to je ďaleko alebo že sa nás to netýka. Sú to veci, ktoré končia pri základných otázkach toho, ako by si reagoval v zlomových a kritických situáciách, ako sa vyrovnávať so strachom, ktorý sa týka svojho vlastného prežitia alebo prežitia svojich blízkych. Prehádže to hodnoty, a práve o tom bol tento rok.

Čikovský: Ja som bojko. Vždy sa snažím tváriť, že nevidím realitu, a keď som sa tento rok spamätal a začal som ju vidieť, začal som si vážiť, čo mám. Že tu nie je vojna. V tomto roku mi prišlo pomyslenie na to, že sa mi nechce ísť ráno do roboty, až smiešne a trápne. Snažil som sa užívať si, aké dokonalé životy tu my na Slovensku môžeme žiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Rok 2022

Útok na Zámockej

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie