Denník N

Malá rozprava o láske

Foto - Vanda Mesiariková pre Denník N
Foto – Vanda Mesiariková pre Denník N

Ak lásku definuje cesta rovnakým smerom, tak pred tým, ako sa na ňu vydáme, musíme najskôr oddaný pohľad na tváre partnera, partnerky odtrhnúť a možno sa aj trochu vzdialiť.

Jedna z mnohých definícií lásky hovorí, že láska je, keď sa dvaja ľudia nedívajú na seba, ale dívajú sa rovnakým smerom. Táto definícia sa mi veľmi páči, pretože hovorí o naozajstnej, zrelej a perspektívnej láske a zároveň definuje aj zamilovanosť. Teda stav, keď si dvaja ľudia vystačia sami so sebou, keď sa opájajú jeden druhým a v odraze aj sami sebou, hypnotizujú sa navzájom, idealizujú si jeden druhého a nezriedka sa úplne izolujú od okolia – zabúdajúc alebo ignorujúc fakt, že v stave zamilovanosti kontrolu nad ich telom aj mysľou preberajú obyčajné inštinkty a biochémia a navyše je to dočasný stav.

Dívať sa rovnakým smerom však už nie je záležitosťou chémie, ale vedomého rozhodnutia a schopnosti mať dlhodobú víziu. Rozhodnutia, kam chceme ísť, s kým tam chceme ísť a čo pre to musíme urobiť. Takéto rozhodnutia sa nerodia ľahko a samy od seba ako takmer všetko, čo sa deje v stave najväčšej zamilovanosti. Treba mať na ne dostatok odhodlania, statočnosti a rozumu. Čo má láska spoločné so statočnosťou a s rozumom? Nie je láska z rozumu už dávno prekonaný koncept z čias, keď boli na konci spoločnej cesty namiesto harmonickej romantickej lásky len scelené pozemky?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie