Denník N

Newcastle stiahol Dúbravku z United, hoci má brankárov dosť. Podľa médií je možný jeho predaj

Hráč Burnley Darko Čurlinov a slovenský reprezentačný brankár v drese Manchestru United Martin Dúbravka počas osemfinálového zápasu anglického Ligového pohára Manchester United - FC Burnley v Manchestri. Foto - TASR/AP
Hráč Burnley Darko Čurlinov a slovenský reprezentačný brankár v drese Manchestru United Martin Dúbravka počas osemfinálového zápasu anglického Ligového pohára Manchester United – FC Burnley v Manchestri. Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

Martin Dúbravka sa po polroku v Manchestri United vrátil do Newcastlu, ktorý si ho predčasne stiahol z hosťovania.

Slovenský brankár má dlhodobú zmluvu, no zrejme nebude chcieť robiť dvojku jasnej jednotke Nickovi Popovi. Aj preto britské médiá špekulujú, že Dúbravku by Newcastle mohol predať, ešte v lete sa hovorilo o Leicestri.

Tento text je súčasťou newslettra Euroligy, v ktorom vždy v pondelok podrobnejšie píšeme o dianí v top európskych futbalových ligách.


Hosťovanie Martina Dúbravku v Manchestri United sa končí už po prvej polovici sezóny. Brankárska jednotka slovenskej reprezentácie prišla na Old Trafford na konci letného prestupového obdobia na ročné hosťovanie za dva milióny libier, ale Newcastle využil klauzulu, podľa ktorej ho mohol v januári stiahnuť naspäť.

Jeho odchod do United teda s odstupom času vyzerá pomerne bizarne. Dúbravka bol dlho jednotkou v Newcastli United, ktorému v minulosti aj výrazne pomohol k záchrane v Premier League. Po príchode majiteľov zo Saudskej Arábie sa však Newcastle začal posilňovať a manažér Eddie Howe si vyhliadol aj nového brankára: anglického reprezentanta Nicka Popa z Burnley. Kúpil ho za výhodných 11 miliónov libier.

33-ročný Dúbravka najskôr chcel bojovať o svoje miesto. Aj preto vraj odmietol viacero ponúk vrátane troch z Premier League. Keď však na konci letnej prípravy zistil, že v lige bude chytávať Pope, začal premýšľať nad odchodom.

A práve vtedy prišla ponuka z Manchestru United, ktorý hľadal brankára po tom, ako Deanovi Hendersonovi povolil odísť na hosťovanie k nováčikovi z Nottinghamu Forest.

Slovák však v drese United nastúpil v súťažnom zápase iba dvakrát, a to v ligovom pohári Carabao Cup – odchytal duel s Aston Villou (4:2) a s Burnley (2:0). Dúbravka bol náhradníkom skúseného Španiela Davida De Geu, ktorý v určitých momentoch sezóny čelil kritike. Ako na Twitteri poznamenal novinár Athleticu Laurie Whitwell, aj ďalší náhradník Tom Heaton by chcel chytať viac. Aj preto United až tak netlačil na trvalý prestup Dúbravku. Aj na ten mal United klauzulu, pokiaľ Dúbravka odchytá určitý počet zápasov, a to za sumu 6 miliónov libier.

Závisí aj od Kariusa

Pope má dobrú formu a aj jeho výkony pomohli k tomu, že Newcastle je momentálne v Premier League tretí. Pope má miesto v bráne prakticky isté, preto sa Dúbravka pravdepodobne opäť ocitá v pozícii dvojky. V Newcastli sa končí zmluva nemeckému brankárovi Lorisovi Kariusovi, známemu z niekdajšieho pôsobenia v Liverpoole.

Newcastle má aktuálne v kádri až päť brankárov: Popa, Dúbravku, Kariusa, Karla Darlowa a Marka Gillespieho.

„Dúbravka [v United] veľmi nehral a stále sa nevie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie