Denník N

Najväčšia kanadská blamáž v histórii. Ako Luongo či Lecavalier prehrali s Kazachstanom

Roberto Luongo v kanadskom drese. Foto - TASR/Radovan Stoklasa
Roberto Luongo v kanadskom drese. Foto – TASR/Radovan Stoklasa

Slovenskí hokejisti nastúpia vo štvrťfinále MS do 20 rokov proti Kanade (hrá sa v noci na 3. januára od 0.30 h – pozn. red.) ako obrovskí outsideri. Slováci Kanadu ešte nikdy neporazili a najlepším výsledkom, aký proti nej uhrali, je remíza 0:0 z MS 1999.

Ako však hokejisti zvyknú hovoriť, „aj oni sú len ľudia z mäsa a kostí“ a „začína sa vždy od 0:0“. Práve proti Kanade, ktorá je s 19 titulmi suverénne najúspešnejším tímom, sa zrodil asi najprekvapivejší výsledok v histórii.

Tá prehra je v Kanade známa ako „zápas, o ktorom sa nehovorí“, a v podstate ju ani nikto nevidel.

Zápas s Kazachstanom o konečné 7. miesto na MS 1998 totiž nevysielala žiadna televízia, a ak si aj nejaký Kanaďan z diania na ľade vyhotovil záznam, zrejme si ho radšej nechá pre seba. Zo stretnutia nie sú na internete dostupné ani žiadne fotografie.

Vo fínskej Hämeenlinne prišlo podľa známych záznamov len 169 divákov, ktorí videli zavŕšenie najväčšej kanadskej blamáže v histórii turnajov. Mladí Kanaďania totiž s Kazachmi prehrali 3:6 a skončili na 8. mieste, čo je pre nich dodnes najhoršie umiestnenie.

Ako sa niečo také mohlo stať?

Predzvesť katastrofy

Keďže zo zápasu neexistujú žiadne hmatateľné materiály, príbehy o ňom v Kanade kolujú ako ľudová legenda. Najpodrobnejšie ho na stránkach Sportsnetu pred rokmi zmapoval novinár a autor Gare Joyce, ktorý sa rozprával so samotnými aktérmi blamáže.

Rozhovory dal dokopy vo forme komiksu, z ktorého vyplýva napríklad toto: niektorí hráči Kazachstanu nastúpili v korčuliach, ktoré im zjavne nesedeli, na striedačke mali len jednu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji do 20 rokov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie