Denník N

Artetov sen: Saka, Ødegaard, Mudryk. Najväčší ukrajinský talent od čias Ševčenka smeruje do Arsenalu

Michajlo Mudryk opustil ukrajinskú ligu, Chelsea zaňho zaplatí približne 100 miliónov. Foto - TASR/AP
Michajlo Mudryk opustil ukrajinskú ligu, Chelsea zaňho zaplatí približne 100 miliónov. Foto – TASR/AP

„Keď som pracoval v Olimpiku Doneck, videl som jeho debut. Potom som s ním pracoval v Arsenale Kyjiv aj v súčasnosti v Šachtare Doneck,“ hovorí pre Denník N člen Šachtara, ktorý si neželá byť menovaný, pretože sa delí o dôverné informácie.

Zdroj hovorí o 21-ročnom Mychajlovi Mudrykovi, najtalentovanejšom ukrajinskom futbalistovi od čias Andrija Ševčenka a jednom z najžiadanejších talentov v Európe. O máloktorom futbalistovi sa v súvislosti s prestupom píše viac.

Mudryk je už teraz hviezdou svetového futbalu a Šachtar zaňho žiada vysokú čiastku. S naším anonymným zdrojom sme sa rozprávali, aby sme zistili, kto je zodpovedný za rokovanie pri prestupe a čo za hráča aj človeka vlastne Mudryk je.

V texte sa dočítate:

  • ako jeho kariéru zmenila vojna na Ukrajine,
  • prečo potreboval príučku od trénera,
  • ako imituje Neymara,
  • prečo má Arsenal o Mudryka taký záujem.

Vojnou poznačený klub

„Žil v akadémii Šachtaru v dedine Ščaslyve. Tam sídlil Arsenal Kyjiv. Všetok čas trávil na ihrisku. Na izbe vtedy žil s Heorhiyom Sudakovom, s ktorým sú dnes spoluhráči aj priatelia,“ vysvetľuje zdroj.

Spomína na to, ako Mudryk vo veku 17 či 18 rokov skokovo získal obrovský dosah na sociálnych sieťach. Za všetko mohli videá, na ktorých ukazoval techniku a triky s loptou. Sústredil sa na ne. Aj preto ju má prvotriednu.

Dnes je hráčom Šachtara, ostatné dekády najlepšieho a najvýraznejšieho ukrajinského klubu. Keby však nebolo vojny na Ukrajine, ktorá sa začala v roku 2014, hral by zrejme inde. „Kebyže niet vojny a tým aj kolapsu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie