Denník N

Bieloruský denník: valec represií na pozadí vojny a nádeje na ukrajinské víťazstvo (prognóza na rok 2023)

Ilustračné foto – Pixabay/geralt
Ilustračné foto – Pixabay/geralt

Čo sa zmenilo pre priaznivcov zmien v Bielorusku v priebehu roka.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Rok 2022 utiekol Bieloruskám a Bielorusom rýchlo. Začiatkom roka protestnú agendu napĺňalo ešte Lukašenkom zorganizované referendum, ktorým chcel opäť prepísať ústavu vo vlastný prospech. Potom Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

V Bielorusku sa v deň referenda po dlhom čase konal prvý pouličný protest – samozrejme, protivojnový. Došlo aj k sabotážam na železnici, čím sa sťažil nástup ruských vojsk z územia Bieloruska. Po celom svete sa konali bieloruské akcie solidarity s Ukrajinou. V Bielorusku vznikla celá sledovacia skupina s rozsiahlou sieťou informátorov, ktorá monitorovala pohyb vojenskej techniky a odpaľovanie rakiet.

Zo strany Lukašenkovho režimu došlo k novým zadržaniam, mučeniu a verejným vyhrážkam. Vnímanie Lukašenkovho režimu a bieloruského ľudu sa rozdelilo – prinajmenšom v očiach európskych a najmä v očiach ukrajinských politikov.

Pozrime sa bližšie na kľúčové udalosti a predstavme si, aký by mohol byť rok 2023.

Čo si budeme pamätať z roku 2022?

Vojna. Hlavná udalosť, ktorá ovplyvnila celý región. Lukašenko sa postavil na stranu Putina, bieloruský ľud na stranu Ukrajiny a celého civilizovaného sveta. Vojna dotlačila protestujúce Bielorusky a Bielorusov ku geopolitickej voľbe: byť s Ruskom alebo byť s Európou. Štúdie ukazujú, že občanov, ktorí veria, že sa dá zostať neutrálny, je čoraz menej.

Vojna na jednej strane viedla k ešte väčším sankciám voči Lukašenkovmu režimu za jeho spoluúčasť na agresii Kremľa. Na druhej strane sa zvýšila dôveryhodnosť štátnych orgánov na pozadí vojny a neúčasti bieloruskej armády na bojových akciách. Lukašenko a jeho propaganda sa napriek výslovnej podpore Putina venujú protivojnovej rétorike – a zaberá to. Čo sa však stane, ak bieloruská armáda prekročí hranice Ukrajiny a zapojí sa do vojny?

Represie. Napriek niektorým predpovediam a porovnaniam s predchádzajúcimi povolebnými obdobiami sa represie príslušníkmi silových štruktúr nielenže nezastavili, ale sú ešte brutálnejšie. V krajine pokračuje mučenie, ľudí bijú ešte počas ich zadržania. Tam, kde sa predtým udeľoval trest 15 dní odňatia slobody, sú to teraz minimálne dva roky. Tresty odňatia slobody pre nových politických väzňov sa zvýšili na 10, 15 a dokonca 20 rokov za mrežami.

V Bielorusku je za politických väzňov uznaných 1450 osôb. V politicky motivovaných trestných veciach je však väznených oveľa viac ľudí, a to v neľudských podmienkach.

Nobelova cena za mier. Táto udalosť nevyvolala v Bielorusku veľký záujem, ale jej význam je zásadný. Nobelovu cenu za mier získal bieloruský obhajca ľudských práv Ales Biaľacki, ktorý sa nachádza vo väzení v Bielorusku, spolu s ukrajinskými a ruskými obhajcami ľudských práv.

Biaľacki je zakladateľom Centra pre ľudské práva Viasna, ktoré už mnoho rokov dokumentuje porušovanie ľudských práv v Bielorusku. Práve táto organizácia neustále zaznamenáva porušovanie ľudských práv a situáciu politických väzňov.

Takéto ocenenie pre bieloruských obhajcov ľudských práv v roku vojny na Ukrajine je dôležitým signálom pre bieloruskú občiansku spoločnosť.

Čo sa dá očakávať od roku 2023

Víťazstvo Ukrajiny a oslabenie Putina. Je to pravdepodobne hlavná nádej mnohých Bielorusiek a Bielorusov v súčasnosti. Medzi zástancami zmien prevláda presvedčenie, že jasné víťazstvo Ukrajiny vo vojne otvorí príležitosť pre nové voľby v Bielorusku.

Zatiaľ je ťažké si predstaviť, ako presne by sa to mohlo stať. Bude to zvrhnutie Putinovho režimu v dôsledku porážky vo vojne a reťazovou reakciou zmena režimu v Bielorusku? Bude to dohoda o mieri, na ktorej základe by Bielorusko malo začať s demilitarizáciou a demokratizáciou? Bude to ozbrojené povstanie dobrovoľníckych jednotiek v Bielorusku, ktoré práve teraz pomáhajú oslobodzovať Ukrajinu? Budú to rokovania medzi demokratickými silami Bieloruska a predstaviteľmi Lukašenkovho režimu?

Možných scenárov je nekonečne veľa. Pre budúcnosť Bieloruska je však veľmi dôležité, aby sme tento moment nepremeškali. Je celkom pravdepodobné, že nastane už v roku 2023.

Represie a príprava na voľby. Ďalšia volebná kampaň v Bielorusku sa uskutoční začiatkom roka 2024 – 25. februára. Bude to jediný volebný deň, počas ktorého sa budú voliť poslanci na všetkých úrovniach.

Rok 2023 sa bude niesť v znamení príprav na jediný deň hlasovania. S najväčšou pravdepodobnosťou Lukašenkov režim zvolí približne nasledujúcu taktiku. Na jednej strane dôjde k mobilizácii priaznivcov – štátnych zamestnancov, vojakov, policajtov prinútia ísť do volebných miestností a hlasovať za provládnych kandidátov. Na druhej strane vo všeobecnosti neprebehne veľká agitácia ísť voliť – systému vyhovuje, keď ľudia voliť nechodia. Takto sa dá ľahšie falšovať, takto je menší tlak na volebné komisie zložené z podporovateľov Lukašenkovho režimu.

A, samozrejme, do volieb sa nedostanú žiadni alternatívni kandidáti. Diktátor nepotrebuje ľudí, ktorí si dokonca nemusia myslieť to, čo chce on. Preto poslancami na všetkých úrovniach pravdepodobne zostanú tí istí ľudia alebo kandidáti rovnako lojálni voči systému. Aby sa mohli objaviť skutočne nezávislí kandidáti, režim musí uvoľniť represie – ale neuvoľní ich, pokiaľ sa nestane niečo, čo zmení pravidlá hry. Mohlo by to byť napríklad víťazstvo Ukrajiny vo vojne.

V roku 2023 budú Bielorusky a Bielorusi pokračovať v boji proti diktatúre všetkými možnými spôsobmi, ktorých počet sa neustále znižuje. Napriek tomu niet pochýb, že bieloruský národ v tomto boji zvíťazí.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie