Denník N

Čo som si odniesla zo Švédska? Že spomaliť v práci má obrovský zmysel, vraví slovenská vedkyňa

Foto - Daniel Hamerník/Universitas
Foto – Daniel Hamerník/Universitas

Nie je typickou vedkyňou, ktorá sa celoživotne hlbšie a hlbšie ponára do svojej témy. Slovenka Lucia Dobrucká skôr než k úzkej špecializácii inklinuje k širokému rozhľadu na všetky strany. Jej odborom je priestorové plánovanie – disciplína, ktorá v sebe spája územné, strategické a krajinárske aspekty. Snaží sa pochopiť záujmy jednotlivých aktérov pri plánovaní rozvoja miest a priviesť ich ku kompromisu.

Teraz Dobrucká pôsobí v Masarykovom ústave vyšších štúdií ČVUT v Prahe. Ako presne fungujú mechanizmy moci plánovania miest, študovala dva roky na severe Švédska. A dospela tam okrem iného k poznaniu, že rozvážnejšie tempo vedeckej práce nie je na škodu, ale, naopak, môže výsledku pomôcť.

Z chladného švédskeho mestečka Luleå sa vrátila už pred desiatimi rokmi, ale dodnes pri spomienkach na tamojšie dvojročné pôsobenie na štipendijnom postdoktorandskom štúdiu viditeľne ožije.

„Prosto som si v marci zbalila veľký batoh a zamierila som do zasneženého Švédska, asi 100 kilometrov od polárneho kruhu. Užívala som si tamojšiu zimu – môj teplotný rekord je −42 °C. V takej zime ani nefúka, pretože mrzne aj vietor. Ale človek si na to zvykne,“ spomína.

Ešte väčší šok než teplotný však zažila v práci.

„Bola som zvyknutá na veľmi vysoké tempo. V Česku aj na Slovensku je v mojom profesijnom svete bežné mať aj dve či tri práce. Pred odjazdom do Švédska som pracovala na dvoch školách a na dvoch veľkých projektoch, prakticky som sa nezastavila dokonca ani cez víkendy. Vo Švédsku som tak mala zrazu pocit, akoby som bola na dovolenke. Zo začiatku som musela čeliť vnútornému tlaku, že by som predsa mala niečo robiť.“

Spolupráca vzišla z večere

Než sa vydala na sever, pôsobila na Slovenskej technickej univerzite a na Univerzite Komenského v Bratislave. Mala za sebou mnoho projektov, v rámci ktorých pomáhala ako expertka a členka širšieho tímu rozvíjať rôzne mestá a okolitú krajinu. A aj polrok, keď si musela dať od práce pauzu, pretože vyhorela. V tridsiatich rokoch.

Všetko sa začalo zhruba pred dvadsiatimi rokmi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Rozhovory

Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie