Denník N

Ráno s NHL: Chára zmenil Boston a teraz zisťuje, čo znamená byť legendou

Dobré ráno,

slovenskí hokejisti v noci nehrali, no počas Winter Classic medzi Bostonom a Pittsburghom sa pozornosť sústredila aj na Zdena Cháru. 45-ročný Slovák, ktorý minulý rok ukončil kariéru, bol súčasťou programu pri slávnostnom buly, ktoré bolo tentoraz skôr slávnostným odpalom.

Chára je už teraz legendou Bruins a čaká sa už len na to, kedy mu klub udelí najväčšiu poctu – vyradí jeho číslo 33 a dres vyvesí pod strechu arény TD Garden.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania.


Chára medzi legendami Orrom a Bucykom

Zápasy na otvorených štadiónoch v NHL sú vždy aj vizuálnym zážitkom. Hráči Pittsburghu prišli na tréning v čiapkach ako zo seriálu Peaky Blinders, hokejisti Bostonu sa zas predviedli v dresoch a s pálkami legendárneho bejzbalového klubu Boston Red Sox.

Ak sa športovec stane legendou v akomkoľvek meste v USA či Kanade, je to veľká vec. Znamená to pre neho, že je doživotným ambasádorom klubu. V športových mestách ako Boston je to ešte o čosi špeciálnejšie, pretože sa zaradí do spoločnosti legiend z rôznych športov.

V Bostone a okolí hrajú až štyri rôzne tímy, ktoré sú svetoznámymi značkami – basketbalový Boston Celtics, bejzbalový Boston Red Sox, hokejový Boston Bruins a hráči amerického futbalu z New England Patriots, ktorí hrávajú v meste Foxborough 32 kilometrov od Bostonu.

Hokej v Bostone na rozdiel od viacerých iných amerických miest nie je len športom číslo 4. Keď televízia New England Sports Network v roku 2010 robila anketu o najväčšej športovej legende v histórii Bostonu, vyhral ju hokejista Bobby Orr, ktorý porazil aj basketbalové legendy Bostonu Celtics Billa Russella či Larryho Birda.

Práve so 74-ročným Orrom a s 87-ročným Johnnym Bucykom, ktorý je s 545 gólmi najlepším strelcom v histórii Bruins, sa Chára zúčastnil na slávnostnom buly, ktoré bolo akousi kombináciou hokeja a bejzbalu. Orr pri ňom vystrelil puk do lapačky bejzbalovej legendy Jasona Variteka.

Chára do ich spoločnosti patrí nielen preto, že v roku 2011 priviedol klub ako kapitán k jedinému Stanley Cupu za posledných 51 rokov, ale aj preto, že dokázal zmeniť celú identitu klubu.

Ako Chára transformoval Boston

Keď  v júli 2006 prišiel do Bostonu, slávny klub bol v kríze. V predošlej sezóne z neho odišiel kapitán Joe Thornton do perspektívnejšieho San Jose.

Bol to už pätnásty rok za sebou, keď sa Boston nedostal do finále NHL. Tradičné vypadnutie v prvých kolách play-off nahradilo ešte väčšie sklamanie – koniec už po základnej časti.

Vtedy vedenie spravilo kľúčové rozhodnutie. Pozíciu generálneho manažéra ponúklo Petrovi Chiarellimu, ktorý so sebou z Ottawy priviedol Zdena Cháru a dal mu kapitánske céčko. Chára za Boston odohral 14 sezón, všetky ako kapitán. Potom ešte dva roky pokračoval v kariére vo Washingtone a v NY Islanders.

„Jeho príchod bol pre Boston bod zvratu. Zmenil kultúru a štandardy v klube,“ spomína Torey Krug.

Boston sa so slovenským kapitánom dostal do finále Stanley Cupu trikrát. V roku 2011 ho víťazstvom nad Vancouvrom 4:3 na zápasy aj získal, čím ukončil 39-ročné čakanie mesta na víťazstvo v súťaži.

Chára sa stal skvelým lídrom, ktorý zastával teóriu, že spoluhráčov bude viesť pozitívnym príkladom. Svoju filozofiu vysvetlil takto: „Vždy, keď na niekoho ukazujeme prstom, ukazujú ďalšie tri prsty

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie