Denník N

Vývoj bojov (313. deň): V piatok príde mráz a s ním aj šanca na veľkú ofenzívu

Foto - ukrajinská armáda
Foto – ukrajinská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Veľmi sa ochladí, kto nebude v suchu, noc na sobotu nemusí prežiť. Pri Bachmute to hrozí najmä Rusom.
  • Ruský prielom v Bachmute sa opäť raz nekonal.
  • Aké ťažké je rozptýliť celý prápor mobilizovaných Rusov – možné vysvetlenie tragédie v Makijivke.
  • Mapa dňa – Bachmut.
  • Videá dňa – čo si myslí posádka ruského bombardéra Tu-95 pri bombardovaní Ukrajiny; tankisti zrazili strom pri ceste; dlhé video z útoku Krakena na dedinu Novoselivske; ako funguje Gepard pri zostreľovaní dronov.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za pondelok 2. januára.

Veľmi sa ochladí, kto nebude v suchu, noc na sobotu nemusí prežiť. Pri Bachmute to hrozí najmä Rusom. Aj na Ukrajine je rovnako ako nad celým zvyškom Európy nezvyčajne teplé počasie. Na jej pláňach mal už za normálnych okolností ležať sneh chránený pred roztopením teplotami hlboko pod nulou. Namiesto toho je na bojisku počas dňa okolo desať stupňov a nemrzne ani v noci. Z prvej línie preto stále prichádzajú pohľady na vojakov brodiacich sa blatom.

V ráze počasia sa však blíži dramatická zmena. Navyše bude mať podľa predpovedí najhoršiu možnú podobu, keď sa z plusových teplôt a dažďa v priebehu niekoľkých málo hodín stane silný mráz. Výsledkom môže byť zásadné ovplyvnenie priebehu bojov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie