Denník N

Čo sa vo svete stane v roku 2023?

Vladimir Putin so Si Ťin-pchingom vo februári 2022. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin so Si Ťin-pchingom vo februári 2022. Foto – TASR/AP

Ani Rusko, ani Ukrajina nedosiahne úplné vojenské víťazstvo, ak je toto víťazstvo definované ako ovládnutie druhej strany a diktovanie podmienok povojnového územného alebo politického usporiadania.

Autor je predsedom americkej Rady pre zahraničné vzťahy

Americký bejzbalový hráč Lawrence „Yogi“ Berra je pre mnohých známy ako autor postrehu: „Je ťažké robiť predpovede, najmä ak sa týkajú budúcnosti.“ Či už to skutočne povedal, alebo nie, pointa platí. Napriek tomu si dovolím desať predpovedí pre svet v tomto roku.

Ukrajina a Taiwan

Po prvé, vojna na Ukrajine, dominantná téma roku 2022, bude pokračovať, aj keď s menšou intenzitou. Ani Rusko, ani Ukrajina nedosiahne úplné vojenské víťazstvo, ak je toto víťazstvo definované ako ovládnutie druhej strany a diktovanie podmienok povojnového územného alebo politického usporiadania.

Ani diplomati nedosiahnu víťazstvo, ak je víťazstvo definované ako dosiahnutie dohody, ktorú sú obe vlády ochotné podpísať a dodržiavať. Mier si vyžaduje lídrov, ktorí sú ochotní a schopní robiť kompromisy, teda niečo, čo zjavne chýba (aj keď z veľmi odlišných dôvodov) na oboch stranách.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie