Denník N

Ján Lašák: Gajan má už teraz tri geniálne schopnosti, ktoré mnohí brankári nikdy nezískajú

Ján Lašák. Foto N - Peter Kováč
Ján Lašák. Foto N – Peter Kováč

„Ak sa nič mimoriadne nestane, Adam Gajan bude draftovaný,“ hovorí v rozhovore Ján Lašák, tréner brankárov v reprezentačnom tíme Craiga Ramsayho.

Gajan mal byť pôvodne až štvrtým brankárom v tohtoročnom tíme reprezentácie do 20 rokov a pre väčšinu ľudí bol neznámy. Lašák ho dobre pozná od jeho trinástich rokov a tvrdí, že ho výkony tohto brankára až tak neprekvapili.

„V lete prišiel do Ameriky, kde sme mu vybavili druhú americkú ligu, ktorá je veľmi kvalitná. Už po troch dňoch sa mu začali ozývať univerzity a po hlavnom turnaji, ktorý sa konal v septembri, ho kontaktovalo dvadsať univerzít. Zrazu som mal aj telefonáty z NHL,“ tvrdí Lašák.

Fanúšikovia nielen na Slovensku teraz zisťujú, kto je brankár Adam Gajan. Na štatistickom portáli Eliteprospects bol minulý týždeň štvrtý najvyhľadávanejší za Kanaďanmi Connorom Bedardom, Adamom Fantilim a Connorom McDavidom. Vy ho poznáte dlhšie, aký je jeho príbeh?

„Gaja“ poznám od trinástich rokov, keď bol na rok vo Fínsku, potom sa vrátil na Slovensko a začali sme sa mu venovať. Keďže máme zväzové kempy osemkrát do roka, brankárov poznáme úplne skvele. Jeho poznáme ako chalana, ktorý je výborná osobnosť a hokejom žije 24 hodín denne. Vždy sme vedeli, že v sebe niečo skrýva, a pracovali sme s ním, a preto je to teraz pre nás až osobné. Nielen pre mňa, ale aj pre Rasťa Staňu či Peťa Kosu. Pre všetkých brankárskych trénerov na Slovensku. Sme totiž komunita 45 trénerov, ktorí sa zúčastňujú na kempoch, a každý mladý brankár nám prešiel rukami a snažili sme sa mu niečo dať. Preto pre nás Gajove výkony neboli až také prekvapenie, hoci mu turnaj sadol naozaj perfektne.

Ako je možné, že sa napriek talentu neobjavoval v skautských rebríčkoch? Je to tým, že mal v zámorí slabší klub?

Nie je to celkom pravda.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji do 20 rokov

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie