Denník N

Pčolinského zachránila neuznaná PN. Najvyšší súd nesúhlasil so Žilinkovou podriadenou

Vladimíra Pčolinského dosadilo za riaditeľa SIS hnutie Sme rodina. Vo funkcii skončil v marci 2021, keď ho obvinili z korupcie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vladimíra Pčolinského dosadilo za riaditeľa SIS hnutie Sme rodina. Vo funkcii skončil v marci 2021, keď ho obvinili z korupcie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Najvyšší súd našiel procesné pochybenie v prípade bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského na záver vyšetrovania, keď mu neuverili, že si pre chorobu nemôže prísť preštudovať spis. Obžalobu preto zo súdu vrátili prokurátorovi.

Neuznanie potvrdenia o práceneschopnosti sa stalo kľúčovým momentom, vďaka ktorému Vladimír Pčolinský na jeseň odvrátil hrozbu, že ho začnú súdiť v korupčnej kauze. Vyplýva to z uznesenia Najvyššieho súdu, ktorý zamietol sťažnosť špeciálnej prokuratúry proti vráteniu obžaloby na bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS).

Pochybenie v súvislosti s Pčolinského PN vyhodnotil Najvyšší súd ako závažnú procesnú chybu, pre ktorú sa zatiaľ nemohol Špecializovaný trestný súd zaoberať podanou obžalobou a bolo namieste, že ju vrátil.

Najvyšší súd odmietol ďalšie procesné chyby, ktorými

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Sme rodina

Špecializovaný trestný súd

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie