Denník N

Stavebnica, ktorá radšej odišla do sveta

Stavebnica má originálny systém spájania špeciálne zarezaných kociek, hranolčekov a ostatných prvkov farebnými plastovými spojkami.
Stavebnica má originálny systém spájania špeciálne zarezaných kociek, hranolčekov a ostatných prvkov farebnými plastovými spojkami.

Drevená hračka Gringo získala cenu za dizajn, ale kým ju Slovensko stihlo využiť, objavil ju zahraničný trh vrátane čínskych falšovateľov

Bolo by skvelé začať vetou – Kto by túto stavebnicu nepoznal!… Ale pravdou je skôr to, že málokto vôbec tuší, že existuje, hoci je na slovenskom a hlavne svetovom trhu už od roku 1992. Skrýva sa za ňou príbeh jednej drevenej hračky a obetavých ľudí, ktorí chceli a stále chcú dokázať niečo pozitívne.

Drevenú stavebnicu navrhol dizajnér Tibor Uhrin v roku 1992. V tom čase bol pedagógom na kremnickej ŠUV a vedúcim sľubne sa rozvíjajúceho odboru hračka. Navrhol ju ako prototyp pre firmu NORIS WOOD, ktorá sídlila v neďalekých Kremnických Baniach. Firmu zakladal vtedy mladý, nadšený a osvietený Michal Neuschl, ktorý predpokladal, že raz využije výtvarný potenciál ŠUV v Kremnici a experta na drevené hračky dizajnéra Uhrina.

Po úspechu pád

Všetko je však dnes už inak. S oboma aktérmi som sa stret­la v roku 1995 a chcela som vedieť, ako v skutočnej realite obstál výrobok Gringo, ocenený cenou Dobrý dizajn ´93, ktorú hračka získala v súťaži Slovenského centra dizajnu. Všetko sa vyvíjalo sľubne, s nadšením rozprávali, ako spoločne v konzultáciách vyriešili dizajn prispôsobený najvhodnejšej technológii a efektívnej výrobe.

Najvážnejším problémom bolo etablovať sa na domácom trhu. Zahraničný bol hračke viac naklonený. Ako sa neskôr ukázalo, tento problém pretrval až do súčasnosti.

O  dva roky neskôr (1997) bol Michal Neuschl nútený výrobu Gringa ukončiť. Jedna z troch významných umeleckých škôl na Slovensku – ŠUV v Kremnici – prešla do súkromných rúk a Tibor Uhrin v nej prestal učiť a postupne opustil aj navrhovanie hračiek. I napriek vlastnej skepse však veril, že má zmysel sa hračke venovať profesionálne.

_AS01794

Gumové stuhy

Drevená stavebnica Gringo je určená predovšetkým deťom. To výrobcu i dizajnéra zaväzuje dodržať prísnejšie nároky nielen na výrobu, ale aj na trvácnosť materiálu, nezávadnosť výrobku, rôzne hygienické normy, a samozrejme aj na emocionálnu príťažlivosť.

Sám autor zhodnotil stavebnicu slovami: „Hlavnou myšlienkou pri návrhu stavebnice bol pružný spojovací prvok. Zaujali ma farebné gumové stuhy. Vsunul som ich do drevenej drážky a nový princíp spájania bol na svete.“

Práve tento jednoduchý spojovací prvok robí stavebnicu zaujímavou a nevšednou. Výrobca musel dať hračku posúdiť rôznym odborníkom a podľa ich vyjadrenia Gringo rozvíja fantáziu i jemnú motoriku, a dokonca je hračka vhodná aj pre zrakovo postihnuté deti (hrany jednotlivých drevených kociek sú drsné aj hladké).

Späť na východ

Gringo je úzko spojené aj s celoštátnou súťažou Národná cena za dizajn, lebo práve a prvom ročníku súťaže (ešte pod názvom Dobrý dizajn v roku 1993) aj odborná komisia ohodnotila mimoriadne kvality tejto drevenej hračky najvyšším ocenením. Čo sme si mohli viacej priať – bol tu skvelý výrobok, entuziastický výrobca, len obetavý predajca chýbal. Zdá sa, že akokoľvek je drevená hračka priam stvorená pre domácu výrobu a nechýbajú ani talentovaní dizajnéri, problém je ju predať.

Drevená hračka má na Slovensku zaujímavú tradíciu predovšetkým v rámci ľudovej výroby. Drevo bolo a stále je dostupným materiálom. Mnohí si určite pamätajú jednu z najslávnejších výrobní hračiek na východnom Slovensku v Kyjaticiach, kde sa vyrábali hnedočervené koníky na kolieskach a detský nábytok s vyškrabávaným ornamentom. Oblúkom sa výroba drevenej hračky vrátila späť na východné Slovensko.

_AS01831

V USA aj v Číne

Stavebnica Gringo našla ďalších nadšencov v osobe Jozefa Kurilu v Huncovciach, ktorý zakladal firmu Veva, s. r. o. Od  roku 2004 ju začali opäť vyrábať, popri ďalších drevených stavebniciach Brico, Kubik a Pedro.

V spolupráci s dizajnérom Tiborom Uhrinom inovovali spojovací prvok, gumový nahradili farebným plastovým výliskom a zmenšili tiež kocky.

No domáci trh zostal i naďalej nedostupný, hoci občas môžeme Gringo zazrieť v špecializovaných predajniach
s „múdrymi“ hračkami.

Gringo distribuuje nemecká obchodná spoločnosť. Vyváža sa do krajín celého sveta a v pos­lednom čase aj do USA. Ak sa stretnete s rovnakou stavebnicou, ale pod názvom Grindo, ide len o zmenu názvu pre americký trh. Názov stavebnice podľa jej autora nemá nič spoločné s americkým významom slova zelenáč či prisťahovalec, mal skôr symbolizovať niečo príjemne zelené (grin) ako príroda a  koncovka „go“ mala neskromne pripomínať svetoznámu stavebnicu LEGO.

Pre distribútora by bol veľmi zaujímavý ázijský trh, žiaľ Gringo sa vo Vietname alebo v Číne už vyrába, ibaže bez licencie – načierno.

Tibor Uhrin

TiborUhrinV rokoch 1984 – 89 študoval na SVŠT
v Bratislave odbor priemyselný dizajn. V rokoch 1989 – 2002 pôsobil na ŠUV v Kremnici, kde bol vedúcim odboru hračka. Okrem hračiek sa venuje navrhovaniu nábytku, interiérových doplnkov, stolovacích prvkov. Často pracuje s drevom, ale aj s kovom. Venuje sa aj publikačnej činnosti, píše knihy, pre časopisy o dizajne a remesle.  V súčasnosti vedie Ateliér inovácií na Katedre dizajnu Fakulty umení TU v Košiciach, kde je aj jej vedúcim od roku 2004.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie