Denník N

Vlhová si na také počasie nechce zvykať. Po Záhrebe je tu opäť otázka, aká je budúcnosť zimných športov

Foto - TASR/Martin Baumann
Foto – TASR/Martin Baumann

Pre nepriaznivé počasie zrušili štvrtkový večerný slalom Svetového pohára v Záhrebe.

Záhreb ukázal, prečo sa čoraz častejšie musíme pýtať, aká je vlastne budúcnosť zimných športov v časoch globálneho otepľovania.

Je ťažko predstaviteľné, že sa bude v takýchto podmienkach súťažiť každoročne – stredajšie preteky pre veľké teplo štartovali nižšie ako obyčajne a štvrtkové zrušili.

Otázkou však zostáva, kam by sa preteky presunuli. V Európe totiž hlási nedostatok snehu stále viac stredísk.

Americká CNN napríklad pred niekoľkými dňami robila vo francúzskych Alpách reportáž o tom, ako sú turisti zaskočení, že môžu na začiatku januára kŕmiť sýkorky croissantmi. Forbes zas píše o tom, že vo Švajčiarsku je v strediskách z dažďa množstvo vody, ktorá nestíha zamrznúť.

Muži včera súťažili v Garmisch-Partenkirchene a taktiež mali pre teplé počasie náročné podmienky.

A to všetko môže ovplyvniť aj profesionálne lyžovanie. O pár rokov sa tak už nemusia strediská Svetového vyberať podľa toho, kto ponúka aké podmienky, ale skôr podľa toho, či sa tam dá vôbec lyžovať.


Na prechádzku po Záhrebe začiatkom januára tento rok stačí ľahká bunda, čiapka či šál sú úplne zbytočné. Teplomer ukazuje okolo osem až desať stupňov Celzia. Na niektorých miestach dokonca aj nad desať.

Až sa zdá neuveriteľné, že v takomto počasí priamo nad mestom na kopci Sljeme práve pretekajú v slalome najlepšie lyžiarky na svete. Športovkyne, ktoré súťažia v zimnom športe.

Nejeden rekreačný lyžiar by povedal, že v takomto teple už nepôjde ani na jarnú lyžovačku.

V utorok, deň pred pretekmi, prišlo najlepších pätnásť slalomárok na žrebovanie štartových čísel do centra Záhrebu. Najväčšou témou bolo práve teplo. „Teším sa na preteky. Počula som, že tu máte sneh,“ žartovala Švajčiarka Michelle Gisinová.

Niektoré pretekárky prichádzali na žreb iba v tenkých bundách. Iné si možno aj pre dohody so sponzormi dali zimné čiapky či rukavice.

„Keď som videla štart pretekov, tak som sa pýtala, kde máme pretekať. Je to zvláštne, pretože lyžovanie je zimný šport,“ hovorila slovenská lyžiarka Petra Vlhová.

A skvele tým vystihla realitu -

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie