Denník N

Moskva musí padnúť

Vianoce 2022 v Moskve. Vianočnú výzdobu doplnili písmená Z, symboly "špeciálnej vojenskej operácie". Foto - TASR/AP
Vianoce 2022 v Moskve. Vianočnú výzdobu doplnili písmená Z, symboly „špeciálnej vojenskej operácie“. Foto – TASR/AP

Autor je spisovateľ

Na začiatku druhého či – lepšie povedané – deviateho vojnového roka má civilizovaný svet pred sebou iba jednu naozaj nástojčivú úlohu – zabezpečiť koniec fašistického Putinovho režimu.

Západ musí konať tak, aby sa nočná mora, ktorú súčasný pán Kremľa spustil vlani vo februári alebo – lepšie povedané – v marci 2014, stala minulosťou. Oslobodenie Ukrajiny a obnovenie jej územnej celistvosti v hraniciach z roku 1991 na to stačiť nebude. Aj to by totiž bez ohľadu na realitu dokázala ruská propaganda v konečnom dôsledku obhájiť ako víťazstvo. Moskva preto musí padnúť.

Dejiny sa neopakujú, dejiny sa rýmujú, znie sentencia, ktorú radi používajú historici. Aj v posledných týždňoch a mesiacoch sme si viaceré veršovačky vo verejnom priestore vypočuli. Samit G19 v Indonézii prirovnávali analytici k Teheránu 1943, návštevu prezidenta Zelenského vo Washingtone k historickej návšteve premiéra Churchilla počas nemeckého bombardovania Británie, Bachmut k Stalingradu a iste by sa podobných paralel s najväčším krviprelievaním 20. storočia našlo ešte viac.

Vojna na Ukrajine totiž nie je lokálnym konfliktom, hoci si to mnohí ešte stále nechcú pripustiť. Vojna na Ukrajine je vojnou svetovou. Je to vojna s nepriateľom všetkých našich civilizačných výdobytkov od slobody jednotlivca až po právo národov utvárať svoj osud bez vonkajšieho nátlaku. A nech sa už skončí akokoľvek, výsledkom bude nová architektúra usporiadania sveta, tektonické geopolitické posuny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie