Denník N

Analytik Mišík o reforme nemocníc: Na politický tlak sa neteším (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

K reforme nemocníc sme najbližšie, ako sme kedy boli, hovorí riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz na ministerstve zdravotníctva Matej Mišík, ktorý má na starosti rozdelenie nemocníc v rámci reformy.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz na ministerstve zdravotníctva Matej Mišík hovorí, že už dnes pacienti cestujú za plánovanými výkonmi a nové rozdelenie nemocníc, ktoré ministerstvo zverejnilo pred koncom minulého roka, situáciu nezhorší.

V rozhovore Mišík vysvetľuje, akú starostlivosť budú poskytovať jednotlivé úrovne nemocníc,

  • prečo sú na východe len dve nemocnice vo vyššej kategórii,
  • prečo majú Martin a Žilina nemocnice vo vyššej úrovni, aj keď na to nemajú dostatočný spád,
  • ale hovorí aj o tom, že pád vlády a politické tlaky neohrozia presadenie reformy.

Pred koncom minulého roka ministerstvo zdravotníctva zverejnilo rozdelenie nemocníc do piatich úrovní. Načasovanie trochu vyzerá, ako keby ste čakali na sviatky, aby si to veľa ľudí nevšimlo.

Debaty s nemocnicami prebiehali v poslednom štvrťroku minulého roku. Boli dosť intenzívne, s niektorými sme mali aj opakované diskusie, v rámci ktorých nám posielali spätnú väzbu k dátam či k pohľadu na daný región. S týmto všetkým sme museli pracovať. Je to citlivejšia téma, potrebovali sme ju vysvetľovať, aby bola prijatá. Trochu sa to natiahlo; dúfali sme, že to zverejníme ešte pred Vianocami, nakoniec to bolo až medzi sviatkami.

Zoznam ste mali pôvodne zverejniť po komunálnych voľbách. Posunulo sa to pre rokovania s nemocnicami?

Áno, po komunálnych voľbách sa začali rokovania s nemocnicami. Chceli sme sa stretnúť so všetkými. Nedalo sa to úplne individuálne, ale väčšinou sme sa stretli v skupinkách. Prechádzali sme, ako aktuálna kategorizácia vznikala, čo nás v najbližšom roku čaká, čo sme vyhodnocovali, čo sme brali do úvahy a čo to pre nich znamená. Stretli sme sa so všetkými nemocnicami, zástupcami žúp, až potom sme uverejnili prvú podmienenú sieť.

Video: Analytik Mišík o reforme nemocníc: Na politický tlak sa neteším
(Autorky: Martina Koník, Veronika Folentová)

Sieť vyzerá tak, že nemocnice sú rozdelené od prvej po piatu úroveň. Skúsme opísať, čo budú robiť nemocnice v jednotlivých úrovniach. Začnime piatou kategóriou, do ktorej patria nemocnice v Bratislave – teda nielen Univerzitná nemocnica, ale aj Národný ústav srdcovo-cievnych chorôb či Národný onkologický ústav. Aký typ starostlivosti budú poskytovať?

Urobil by som ešte krok späť a vysvetlil, že optimalizácia siete nemocníc sa primárne zaoberá plánovanou a akútnou starostlivosťou. Veľkú časť zdravotnej starostlivosti, ktorú ako občania čerpáme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reforma nemocníc

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vladimír Lengvarský

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie