Denník N

Na začiatku boli plagiátori bez trestu

Politici začali považovať falšovanie reality za samozrejmosť, preto sa krajina ocitá v bludnom kruhu bludov.

Ak pátram po jednotlivej udalosti a politikoch, ktorí krajinu uvrhli do bludu, tak sú to tí, ktorí podržali pri moci Igora Matoviča a Borisa Kollára v lete v roku 2020.

Vtedy vyšlo najavo, že premiér a predseda parlamentu sfalšovali svoje diplomové práce. Vyšlo teda najavo, že sú klamári, lebo klamali voličom o svojom vzdelaní, a že sú zlodeji, lebo ukradli výsledky práce niekoho iného.

Súčasťou vtedajšej katastrofy bolo aj to, ako rýchlo upadla do zabudnutia. Krajina, ktorej vládli dvaja klamári a zlodeji, nemohla dopadnúť dobre, ale vtedajšia koalícia sama seba presvedčila, že ide len o banalitu, ktorú prekryjú úspechy jej novej vlády.

Bolo iste lákavé mávnuť nad plagiátormi rukou, najmä keď bolo zrejmé, že politici z éry Roberta Fica sa dopúšťali horších zločinov. Lenže dnes už vieme, že falšovanie diplomoviek nebol náhodný úlet niekdajších študentov, ale ich typický postoj k realite: falšovali a falšujú ju totiž každý deň aj ako najmocnejší politici.

Matovič šíril bludy o svojich úspechoch a o svojich nepriateľoch, kam zaradil aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, Kollár šíril bludy prostredníctvom SIS o zlých policajtoch, ktorí vyšetrovali jeho človeka. Šírenie bludov bolo ich hlavnou činnosťou a spoluvinníkmi tejto katastrofy boli všetci poslanci, ktorí ich mlčky podporovali.

Tak sa stalo, že aj keď náhodou hovorili pravdu, napríklad o vojne na Ukrajine, mnohí obyvatelia krajiny už nemali dôvod im veriť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie