Denník N

Exminister Ivan Korčok: Nemôžem ísť do politiky len preto, že ma tam vidia iní (+ video)

Ivan Korčok. Foto N - Vladimír Šimíček
Ivan Korčok. Foto N – Vladimír Šimíček

Neviem, či by som s tým, v čo verím, vedel osloviť širokú verejnosť, vraví exminister zahraničných vecí Ivan Korčok. Ja by som ľuďom hovoril krutú pravdu, napríklad, že si treba utiahnuť opasky, lebo to považujem za poctivé. S tým by sme nedali 15 percent.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ivan Korčok (58) je diplomat, bývalý veľvyslanec v USA, dvojnásobný štátny tajomník (v druhej Dzurindovej a tretej Ficovej vláde), v rokoch 2020 až 2022 minister zahraničných vecí. V rozhovore hovorí:

  • prečo sa mu nechce do politiky ani za SaS, ani za Dzurindu,
  • že treba brať vážne Ficov odpor k liberálnej demokracii,
  • či by prijal pozíciu v prípadnej úradníckej vláde,
  • ale aj, ako začínal na ministerstve zahraničných vecí,
  • a či ľutuje, že bol hovorcom rezortu za Mečiara.

Od začiatku roka 2023 nie ste zamestnancom ministerstva zahraničných vecí, kde ste robili po celý čas samostatnej Slovenskej republiky. Nastúpili ste koncom roka 1992. Ako sa vám odchádzalo?

Trošku so stiahnutým žalúdkom. Predsa len to bolo 30 rokov profesionálneho života, ktorý ma zavial krížom-krážom po svete. Zároveň na toto obdobie pozerám spätne ako na niečo úspešné, samozrejme, aj plné ťažkých chvíľ. Neodchádzalo sa mi ľahko, ale som s tým vyrovnaný. Mám dobrý pocit, že sa naplnila jedna etapa môjho života.

Neprehovárali vás, aby ste zostali?

Nie. Ja som svoj odchod komunikoval dostatočne skoro. Po tridsiatich rokoch prítomnosti v diplomatickej službe – a po tom, keď som bol ministrom –, som si nevedel predstaviť, akým spôsobom by som na ministerstve ďalej pôsobil na profesionálnej úradníckej pozícii.

Je to tak, že ak ste dosiahli najvyššie miesto v rezorte, nešlo ísť nižšie?

Tak by som to nepovedal. Tá služba je úžasná, má zmysel tam pracovať. Ale ja som už vnútorne necítil, ako by som tam mohol osobne prispieť. Ministerstvo je pre mňa uzatvorená kapitola a odchádzam s obrovskou vďačnosťou za to, čo som mohol zažiť a akých ľudí som mohol stretnúť.

Video: Rozhovor s Ivanom Korčokom
(autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

Spomeniete si ešte na prvý deň na ministerstve?

Možno nie na prvý deň, ale na to, čo bolo tesne predtým. Bol november 1992 a vtedajší minister zahraničných vecí Milan Kňažko oslovil nás, študentov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Ivan Korčok

Rozhovory

SaS

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie