Denník N

Ráno s NHL: Ešte nikdy sme za Čechmi nezaostávali tak ako teraz

Erik Černák a David Pastrňák. Slováci z bronzovej dvadsiatky odohrali v NHL 541 zápasov. Česi, ktorí s nami prehrali vo šťvrťfinále, až 2930. Foto - TASR/AP; koláž - N
Erik Černák a David Pastrňák. Slováci z bronzovej dvadsiatky odohrali v NHL 541 zápasov. Česi, ktorí s nami prehrali vo šťvrťfinále, až 2930. Foto – TASR/AP; koláž – N

Dobré ráno,

októbrový zápas Boston – Detroit bol zaujímavý tým, že v ňom nastúpilo až osem českých hokejistov. V jednom zápase ich bolo na ľade viac ako slovenských hokejistov v doterajšom priebehu sezóny 2022/23.

Vytvorili sme dva grafy, z ktorých vyplýva, že sme za Čechmi v NHL od rozdelenia Československa ešte tak nezaostávali.

V noci nastúpil zo slovenskej sedmičky nastúpil len Martin Fehérváry, ktorý si pri prehre Washingtonu s Philadelphiou 3:5 pripísal jednu asistenciu.

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa každý deň venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania. Môžete ho odoberať aj e-mailom.


Budúcnosť vyzerá fajn, ale súčasnosť je hrozná

V rokoch 2006 – 2021 si kluby vybrali v prvom kole draftu iba jedného slovenského hokejistu – Marka Daňa v roku 2013 z 27. miesta. Ešte raz: jedného za šestnásť draftov.

Minulý rok si vybrali troch – jednotku Juraja Slafkovského, dvojku Šimona Nemca a Filipa Mešára (26).

Tento rok si vyberú zrejme opäť viacerých. Dalibor Dvorský by mal mať takmer isté miesto medzi prvými desiatimi a zhruba na konci prvého kola sa očakáva výber Maxima Štrbáka a Samuela Honzeka. Prekvapením môže byť brankár Adam Gajan.

Samozrejme, do júna sa ešte veľa vecí môže zmeniť, ale už teraz je isté, že máme talenty s potenciálom stať sa hráčmi v NHL. Tieto drafty hovoria o nádejnej budúcnosti, ktorá napĺňa fanúšikov optimizmom. Lenže je tu aj súčasnosť.

V sezóne, keď máme prvú draftovú jednotku v histórii, máme zároveň aj najmenej hráčov v NHL od roku 1993.

Dva k jednej je nereálny cieľ

V hokeji sa najčastejšie porovnávame s Čechmi. Od rozdelenia spoločného štátu sme pri porovnaní počtu hokejistov v NHL ešte nikdy nedopadli horšie ako teraz.

Česko má 10,7 milióna obyvateľov, Slovensko 5,4 milióna. Dva k jednej; tak sa napokon kedysi delil aj spoločný štát.

Aj fanúšikovia by preto zrejme za dobrú vizitku výchovy hráčov považovali, keby Čechov v NHL bolo dvakrát viac ako Slovákov. Za 30 sezón od rozdelenia sme sa do tohto pomeru vošli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie