Denník N

Tlačová rada: Fico porušil slobodu tlače, keď neodpovedal Denníku N a SME

Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 11.12. o 14:20 – Denníky N a SME sa na premiérovo mlčanie sťažovali ešte v apríli. Vláda potom ešte načas pritvrdila, Denníku N niekoľko mesiacov neodpovedalo takmer žiadne ministerstvo.

Tlačová rada vyjadruje vážne znepokojenie nad postupom úradu vlády, ktorý odmietal odpovedať na otázky Denníka N a denníka SME, a považuje to za porušenie slobody tlače obmedzením prístupu novinárov k informáciám.

Taký je výsledok spoločnej sťažnosti oboch denníkov, ktorú podali ešte v apríli tohto roka. Médiá tak reagovali na viac ako rok trvajúce mlčanie premiéra Roberta Fica, ktorý drvivú väčšinu otázok ich reportérov odbil s tým, že im neodpovie, kým sa mu vydavatelia neospravedlnia za dva články z prelomu rokov 2013 a 2014 uverejnené v SME.

V prvom texte redakcia denníka SME doplnila z agentúrnej správy, že premiér podporil Janukovyča, druhý sa týkal chystaného prezidentského bytu v kaštieli v Rusovciach. Fico najprv neodpovedal len SME, no keď časť redakcie odišla a založila Denník N, preniesol svoj zákaz aj na nový denník.

Otázky boli vo verejnom záujme

Premiér tvrdil, že Janukovyčov režim v skutočnosti nepodporil, a odmietol aj myšlienku, že mu štát chystá sídlo v kaštieli pre prípad, že vyhrá prezidentské voľby, ktoré sa mali konať o niekoľko mesiacov.

Na svojom stanovisku trval aj v reakcii pre tlačovú radu, no neuspel. Otázky, ktoré mu v priebehu roka novinári z oboch denníkov kládli, boli podľa rady vo verejnom záujme a denníky mali právo aj povinnosť o nich informovať.

„Za tejto situácie je nepochybné, že neposkytnutie odpovedí na tieto otázky obmedzilo slobodný prístup novinára k informáciám za účelom ich ďalšieho šírenia,“ píše rada vo svojom rozhodnutí.

Úrad vlády s rozhodnutím spokojný nie je. „Keďže je Tlačová rada kreovaná nominantmi vydavateľov periodickej tlače, tak sa takýto záver dal očakávať a je spochybniteľný,“ tvrdí premiérov tlačový odbor.

„Úrad vlády vyslovuje vážne znepokojenie, že Tlačová rada nezaujala stanovisko k preukázateľnému porušeniu zákonov zo strany Denníka N a denníka SME, keď neuverejnili opravy svojich zjavne nepravdivých článkov. Trváme na tom, že Úrad vlády pri komunikácii so všetkými médiami postupuje v zmysle platnej legislatívy.“

Členom Tlačovej rady je aj premiérov poradca Eduard Bárány. Z rozhodovania o sťažnosti sa pre zaujatosť sám vylúčil.

Neodpovedali ani ostatní, už začali

Šéf vydavateľstva Denníka N Lukáš Fila hovorí, že po tom, čo ombudsmanka konštatovala porušenie ústavných práv denníka, ide o druhé rozhodnutie, ktoré potvrdzuje neprijateľnosť doterajšieho správania Ficovej vlády voči médiám.

Denník N  sa pred časom obrátil aj na Ústavný súd. „Podanie tam, žiaľ, stojí už niekoľko mesiacov, ale nepochybujeme, že aj v tomto spore máme navrch,“ povedal Fila.

„Potvrdzuje sa nám, že sa oplatí aktívne brániť svoje práva, a veríme, že aj toto rozhodnutie prispeje k tomu, aby ani budúce vlády nemohli diskriminovať nepohodlné médiá a novinárov a upierať verejnosti právo na informácie.“

Sťažnosť Denníka N a SME na tlačovú radu sa týkala mlčania Roberta Fica. Po tom, ako Denník N do svojho tlačeného vydania vložil nálepky s karikatúrami premiéra, prestala na Ficov príkaz reportérom N odpovedať väčšina ministerstiev. Po niekoľkých mesiacoch svoj postoj prehodnotili.

Stanovisko úradu vlády zisťujeme

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie