Denník N

Prípad Chloe Cole je ďaleko od diskusie o právach transrodových ľudí na Slovensku. Ako pomôcť a neublížiť deťom?

Chloe Cole. Foto – Twitter Ch. Cole
Chloe Cole. Foto – Twitter Ch. Cole

Príbeh Chloe Cole z USA priniesol aj mnoho hoaxov a nenávistných tvrdení. Čo hovoria vedecké štúdie a odporúčania lekárskych autorít o tranzícii.

V októbri 2018 priniesla britská stanica SkyNews reportáž o novej charitatívnej organizácii, ktorú založil Charlie Evans. Nazval ju Detranzičná advokačná sieť. Ako bývalý transrodový muž v tom istom roku podstúpil detranzíciu, teda návrat k svojmu pôvodnému rodu. Pre britskú stanicu uviedol, že jeho organizáciu vyhľadali stovky mladých transrodových ľudí, ktorí sa chcú vrátiť k pohlaviu, s ktorým sa narodili.

Po odvysielaní tejto reportáže sa viaceré spravodajské stanice vo Veľkej Británii a USA začali venovať procesu detranzície. Stanica BBC o tejto téme koncom roka 2019 priniesla dve relácie. Pridali sa aj časopisy Daily WireNew York magazine, ktoré priniesli svedectvá ľudí, ktorí ľutujú proces tranzície, agentúra Reuters zverejnila rozsiahly text o tom, prečo v niektorých prípadoch dochádza k ukončeniu procesu zmeny pohlavia.

Ako si všimla stanica NBC News, nemožno spochybňovať, že existujú ľudia, ktorí pociťujú ľútosť po procese tranzície, a aj takí, ktorí sa navracajú k pohlaviu, s ktorým sa narodili.

Obhajcovia transrodových ľudí však upozorňujú, že viaceré správy na túto tému vykresľujú detranzíciu ako oveľa bežnejšiu, než v skutočnosti je, a podnecujú mylné predstavy o procese zmeny pohlavia.

Navyše varujú pred mylným vykresľovaním transrodových ľudí ako len dočasne zmätených alebo trpiacich nesprávne diagnostikovanou psychickou poruchou. Takto zavádzajúce informácie môžu mať vážne dôsledky a viesť k spoločenskej stigme tejto skupiny.

V posledných dňoch o transrodových ľuďoch opakovane nenávistným spôsobom píše na Facebooku predseda OĽaNO Igor Matovič – a odkazuje pri tom aj na svedectvo Američanky Chloe Cole, ktorá podstúpila tranzíciu aj detranzíciu. Jej prípad je však v mnohom špecifický a poukazuje na odlišný prístup k zmene pohlavia v USA. Cole totiž začala s tranzíciou ako 12-ročná, keď si myslela, že je chlapec.

Na Slovensku je debata o tranzícii úplne inde ako v USA – štát kladie prekážky aj dospelým transrodovým ľuďom a v zásade ich núti k chirurgickým zákrokom. U nás stále nie je možné, aby si mohli zmeniť údaje v dokladoch bez chirurgických zásahov do tela. Po tlaku viacerých politikov je stále pozastavená účinnosť usmernenia ministerstva zdravotníctva o transrodových ľuďoch.

Povinnosť kastrácie je pritom v rozpore s ľudskými právami, rozhodol Európsky súd pre ľudské práva.

Martin Macko z Inakosti ešte pred teroristickým útokom spred Teplárne prirovnal stav práv na Slovensku k Maďarsku. Jednou z hlavných požiadaviek iniciatívy Ide nám o život po vražde Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha je „zabezpečenie dôstojnej tranzície pre transrodových ľudí bez vynútených sterilizácií a iných nevyžiadaných lekárskych zákrokov“.

Chloe a Leo

Američanka Chloe Cole pred tým, ako vstúpila do obdobia puberty, podstúpila liečbu látkou Leuprorelín, zjednodušene povedané išlo o blokovanie nástupu puberty. Nasledujúce dva roky jej injekčne podávali testosterón. Po týchto procesoch nasledovalo chirurgické odstránenia pŕs. Chloe Cole mala vtedy 15 rokov a začala používať meno Leo.

Dnes je Chloe už dospelá a rozpráva, ako si niekoľko mesiacov po operácii uvedomila, že by v budúcnosti možno chcela dojčiť, čo bolo po dvojitej mastektómii už nemožné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie