Denník N

Žiadna nevyhrala toľko ako ona, Shiffrinová však upozorňuje: Byť úspešná a v poriadku nie je to isté

Shiffrinová po víťazstve v Kronplatzi. Foto - TASR/AP
Shiffrinová po víťazstve v Kronplatzi. Foto – TASR/AP

Mikaela Shiffrinová vyhrala 83. preteky v kariére, čím prekonala doterajší ženský rekord Lindsey Vonnovej. Podarilo sa jej to v obrovskom slalome v Kronplatzi. Druhá skončila Lara Gutová-Behramiová, tretia Federica Brignoneová. Petre Vlhovej patrila štvrtá pozícia.

Viac víťazstiev vo Svetovom pohári má len Ingemar Stenmark – 86.

„Neviem, či ešte niečo môžem dodať. V Kronplatzi boli najlepšie podmienky v celej sezóne, za čo veľmi ďakujem. Už ráno som sa cítila veľmi dobre. Bude mi to chvíľu trvať, kým sa k tomu budem vedieť vyjadriť, je to teraz taká explózia emócií,“ povedala Shiffrinová v prvom televíznom rozhovore.

Počet víťazstiev vo Svetovom pohári žien:

  • 1. Mikaela Shiffrinová 83
  • 2. Lindsey Vonnová 82
  • 3. Annemarie Moserová-Pröllová 62
  • 4. Vreni Schneiderová 55
  • 5. Renate Götschlová 46
  • 13. Petra Vlhová 27

Keď začala počas pretekov v Kranjskej Gore hovoriť o svojich kolegyniach z amerického tímu, začala: „Dievčatá…“, no potom sa zastavila a začala odznova: „Nie dievčatá, ale ženy…“ opravila sa Mikaela Shiffrinová.

Je bežné, že pri rozhovoroch počas lyžiarskych pretekov padajú od trénerov či pretekárok pomenovania ako práve dievčatá. Pritom je reč často o ženách, ktoré majú aj po tridsiatke. Málokto si uvedomí takýto detail.

Práve americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová patrí k respondentkám, ktoré starostlivo zvažujú každé slovo. Nehovorí frázy. Nad každou otázkou sa zamýšľa, niekedy v strede odpovede zastane a premýšľa. „Chápete, čo tým myslím?“ spýta sa zrazu pri jednej z odpovedí novinára.

Nesnaží sa teda len rýchlo „niečo“ povedať. Ochotne odpovedá aj na otázky, ktoré už počula mnohokrát.

Je intelektuálkou svojho športu.

Rekordy nechce riešiť

Zrejme jedinou témou, o ktorej nerada hovorí, sú jej rekordy. Keď mala 81 víťazstiev vo Svetovom pohári, z každej strany počúvala o čísle 82. Toľkokrát vyhrala jej krajanka Lindsey Vonnová, dovtedy najúspešnejšia ženská lyžiarka všetkých čias.

Ešte pred prebiehajúcou sezónou bolo otázkou, či Vonnovú prekoná, a ak áno, či sa jej to podarí do konca sezóny. Na jej začiatku mala 74 víťazstiev. Postupne sa však otázka zmenila na: Prekoná ju už o mesiac?

„Nechcem hovoriť o rekordoch. Nič mi to nedáva, iba potom pociťujem tlak,“ hovorila po tom, čo v sobotňajšom prvom obrovskom slalome v Kranjskej Gore nevyhrala a nedosiahla na rekord.

O deň neskôr už v zjavne väčšej pohode dosiahla rekordný triumf.

Keď po pretekoch hrala americká hymna, nespievala, hoci to tak vždy robí, bola príliš dojatá.

„82. To je tak veľa,“ povzdychla si po víťazstve.

Už keď po rekordnom triumfe prišla pred novinárov, bolo jej jasné, čo bude nasledovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie