Denník N

Lesy na Slovensku boli pôvodne oveľa redšie vďaka zubrom, praturom i slonom. Vyzerali ako Gavurky pri Zvolene

Dubový háj Gavurky pri Dobrej Nive. Foto – Soňa Mäkká
Dubový háj Gavurky pri Dobrej Nive. Foto – Soňa Mäkká

Dubový háj Gavurky pri Dobrej Nive v okrese Zvolen je jedným z posledných zachovaných pasienkových lesov na Slovensku. V chránenom areáli s vysokým stupňom ochrany rastie niekoľko stoviek solitérnych dubov letných. Solitérny znamená, že každý dub má svoj vlastný životný priestor. Nerastie v hustom lese.

Medzi jednotlivými dubmi sa dá prechádzať po tráve ako v parku. A ľudia toto územie aj využívajú ako park. Ležia na deke na tráve, piknikujú, prechádzajú sa, robia si tu svadobné fotografie. Solitérne duby sú domovom viacerých chránených a ohrozených druhov živočíchov.

V nedávnej minulosti mali Gavurky úplne iné funkcie. Pasienkové lesy slúžili ako dlhodobo udržateľný zdroj obživy dobytka aj ako zdroj palivového dreva.

Gavurky sú unikátom ešte z jedného dôvodu. Ide o jediný známy pasienkový les, kde sa ťažilo drevo takzvaným pollardovaním, teda odstraňovaním konárov, pričom strom žil ďalej a vyháňal nové konáre.

Odborníci z Technickej univerzity vo Zvolene a štátni aj neštátni ochranári teraz diskutujú o tom, ako sa o háj starať tak, aby duby žili čo najdlhšie. Práve na pohľad drastické pollardovanie by zrejme mohlo byť stromom prospešné. Strávili sme s nimi v Gavurkách dva dni.

Takéto lesy formovali aj slony

Pasienkových lesov sme mali kedysi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie