Denník N

Lyžovanie v Záhrebe má dobrý marketing, no pre teplo ho zrušili. Obávam sa, že trend bude pokračovať, varuje meteorológ

Foto TASR - Martin Baumann
Foto TASR – Martin Baumann

Slovenskej lyžiarke Petre Vlhovej zrušili vo štvrtok druhý slalom v Záhrebe, umelý sneh sa vo veľkom teple roztopil.

„Naozaj sa ma chcete pýtať, ako robíme sneh v tomto teple? Dnes sme ukázali, že v tom asi nie sme až takí majstri,“ odpovedá mi Kristina Lacová, jedna z organizátoriek slalomu Svetového pohára lyžiarok v Záhrebe. Konverzácia prebehla krátko po tom, čo museli štvrtkový druhý slalom zrušiť.

Rozhovor s Lacovou sme už mali dohodnutý dlhšie. Nepôsobila nahnevane, skôr sklamane. V organizačnom tíme robili všetko pre to, aby sa pretekárky mohli postaviť na štart dva dni po sebe.

Vo vysokých teplotách okolo desať stupňov ešte dokázali zasnežiť kopec na stredajší prvý slalom. Pretekárky dokonca hovorili, že podmienky boli relatívne dobré.

Aby však organizátori pripravili kopec aj na druhý deň, potrebovali jasnú noc bez oblakov. Vtedy by dokázali kopec zasnežiť, aj keby nemrzlo.

Prianie o priaznivej noci sa však nesplnilo. Trať do rána nebola v takom stave, aby sa tam dalo súťažiť. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) musela preteky zrušiť.

„Podmienky, ktoré sme mali posledné dva týždne, zapríčinili, že dnes sme nemohli mať férové preteky. Teplota neklesla pod nulu a to, že sa nám podarilo pretekať v stredu, považujem za zázrak,“ povedal šéf ženskej časti Svetového pohára Peter Gerdol.

Lyžiari vlani videli trávu

V Záhrebe neboli priaznivé podmienky ani v uplynulých rokoch. Ženské preteky sa síce vlani uskutočnili, ale mužské o niekoľko dní neskôr už museli zrušiť. Organizátori vtedy skúšali aj nemožné, aby sa súťažilo. Dokonca stihlo odjazdiť prvé kolo zopár pretekárov.

Tí, ktorí sa stihli postaviť na štart, však hovorili o zlých podmienkach. „Videl som trávu,“ hovoril vtedy nórsky lyžiar Sebastian Foss-Solevaag.

Ďalším, kto sa vtedy dostal na trať, bol Francúz Victor Muffat-Jeandet. Napokon ho to stálo účasť na olympiáde v Pekingu. Na topiacom sa snehu si poranil členok a do Svetového pohára sa vrátil až v tejto sezóne.

Tento rok muži v Záhrebe nepretekajú vôbec. Ženy mali, naopak, súťažiť až dva dni.

Stále aktuálnejšou otázkou sa tak stáva, či sa ešte Svetový pohár do Záhrebu vráti, keď počasie už dva roky po sebe spôsobilo zrušenie pretekov. Pre FIS sú zrušené preteky komplikácia a musí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Lyžovanie

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie