Denník N

Pediatrička Prokopová: Za 20 rokov si nepamätám takú epidémiu respiračných ochorení (+ video)

Pediatrička Elena Prokopová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pediatrička Elena Prokopová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Teraz je veľmi veľa chorých detí a majú netypické prejavy. „Nikdy sme nemali naraz také množstvo rozličných vírusov a klinických obrazov,“ hovorí hlavná odborníčka pre pediatriu Elena Prokopová.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V polovici januára príde vrchol epidémie respiračných chorôb. Ak ste v prvej vlne pred Vianocami nemali ťažké ochorenie, ešte má význam sa proti chrípke zaočkovať, hovorí pediatrička Elena Prokopová.

V rozhovore radí,

  • ako sa vyhnúť nákaze,
  • v akej situácii ísť s deťmi k lekárovi,
  • na čo sa majú počas pretrvávajúcej epidémie rodičia pripraviť,
  • kedy dať dieťaťu do školy respirátor,
  • prečo je dôležité, aby ľudia dali pediatrom najavo, že si cenia ich prácu.

Pred Vianocami hygienici vyhlásili epidémiu respiračných ochorení. Počas sviatkov chorobnosť klesla, čo očakávate po návrate detí do školy?

Očakávame, že prvý týždeň po návrate bude ešte ako-tak pokojný a potom sa opäť začne zvyšovať množstvo respiračných ochorení aj množstvo detí v našich ambulanciách. Je to prirodzené, deti prídu opäť do kolektívov a začínajú sa stretávať s vírusmi a baktériami, ktoré si každé prinesie zo svojej komunity. Očakávame, že druhá polovica januára bude opäť náročnejšia.

Vtedy príde druhý vrchol epidémie?

Tak sa to očakáva. Aj roky pred covidom to tak bolo, že prvá vlna sa začala pred Vianocami. Keď deti počas sviatkov odišli z kolektívov, chorobnosť sa trochu utlmila a potom aj vzhľadom na inkubačnú lehotu a prenos nás to vždy čakalo v druhej polovici januára. Potom sa to opäť zlepšilo, lebo sa začali jarné prázdniny, a cez týždeň, keď mal daný kraj prázdniny, to bolo lepšie.

Na čo konkrétne sa v ambulancii pripravujete?

Už sme si to dosť natrénovali pred Vianocami. December bol extrémny. Mám 20-ročnú prax, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie