Denník N

Čo robí Magoni? Po Vlhovej má už druhú zverenku, ani tej sa nedarí. Je to iné ako pri Petre, hovorí slovinský novinár

Livio Magoni. Foto - TASR/Pavel Neubauer
Livio Magoni. Foto – TASR/Pavel Neubauer

Livio Magoni momentálne spolupracuje s Katharinou Liensbergerovou.

Keď slovinská lyžiarka Meta Hrovatová ukončila kariéru, bolo to veľké prekvapenie – mala totiž iba 24 rokov.

Hrovatová mala s Magonim veľké plány, prišiel však ťažký pád vo švajčiarskom Lenzerheide a predčasný koniec sezóny. Slovinská lyžiarska federácia s Magonim napokon v apríli 2022 ukončila spoluprácu a v októbri Hrovatová oznámila koniec kariéry.

Aj Vlhová sa po sezóne s Magonim cítila psychicky mimoriadne vyčerpaná a rozhodla sa spoluprácu ukončiť. Pri Hrovatovej sa preto hneď objavila otázka, či za jej koncom nie sú aj tvrdé trénerské metódy Magoniho.

V súčasnosti Talian trénuje rakúsku lyžiarku Katharinu Liensbergerovú. Tá už získala malý krištáľový glóbus za slalom aj zlato z majstrovstiev sveta. Pod jeho vedením sa jej však zatiaľ vôbec nedarí. V dvoch posledných slalomoch dokonca vypadla. V Semmeringu neprišla do cieľa a v Záhrebe mala po veľkej chybe stratu, s ktorou ani nezískala body.

Počas podujatia Svetového pohára v Kranjskej Gore sme sa o Magonim a jeho posledných spoluprácach rozprávali s Martinom Pavčnikom, novinárom zo slovinského Sport Klubu.

V rozhovore sa dočítate:

  • či mohol mať Livio Magoni podiel na konci kariéry Hrovatovej;
  • ako teraz Magoni vníma, že opäť trénuje lyžiarku, ktorej sa nedarí;
  • ako by mohol reagovať na to, že sa Liensbergerovej nedarí.

Magoni teraz spolupracuje s Katharinou Liensbergerovou, čo je iná pretekárka ako Meta Hrovatová. Ona už vyhrala malý glóbus za slalom aj zlato na majstrovstvách sveta. No príliš sa jej nedarí. Čo za tým môže byť?

Myslím si, že to musí byť pre všetkých dosť veľký šok. Mala nejaké problémy s lyžiarskou asociáciou. Chcela meniť materiál. Myslel som si, že keď príde Livio, bude jej to pomáhať v lepších výsledkoch. Lebo presne ako hovoríte, ona už nie je nejaká mladá talentovaná lyžiarka – má už za sebou veľa úspechov. Určite je to pre Livia veľmi nepríjemné. Druhý rok po sebe má lyžiarku, ktorej sa nedarí.

Vidíte na Katharine Liensbergerovej nejaké známky toho, že ju trénuje Magoni?

Ak by som to povedal pri jej súčasnej forme, naznačoval by som tým, že nie je dobrý tréner. Ale to si naozaj nemyslím. Nerád by som ju teda analyzoval. Ale aj mňa samého by to zaujímalo; myslím si, že je to veľká otázka, čo sa s ňou deje.

S Petrou Vlhovou aj Tinou Mazeovou dosiahol Magoni úspechy. S Hrovatovou to nevyšlo a zatiaľ sa mu nedarí ani s Liensbergerovou. V čom boli Vlhová a Mazeová iné ako Hrovatová s Liensbergerovou?

S Tinou Mazeovou bol iba dva roky ako asistent trénera. Vidím veľa podobností medzi Mazeovou a Vlhovou. Obe boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lyžovanie

Petra Vlhová

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie