Denník N

Republikáni sa takmer pobili a demokrati si priniesli popcorn. Čo priniesla voľba Kevina McCarthyho

Kevin McCarthy po zvolení. Foto - TASR/AP
Kevin McCarthy po zvolení. Foto – TASR/AP

Na rozdelených republikánov čakajú v nasledujúcich mesiacoch ťažké časy. Veľký vplyv v strane získali najradikálnejší kongresmani.

V piatok večer sa zdalo, že chaos v americkej snemovni reprezentantov bude pokračovať aj nasledujúci týždeň. Kongresmani po štrnástich neúspešných pokusoch vybrať si predsedu preložili ďalšie hlasovanie na pondelok.

Lenže vtom sa ozval Kevin McCarthy a oznámil dohodu s jedným zo straníckych kolegov, ktorí ho posledné štyri dni odmietali podporiť. Republikáni okamžite zvrátili pôvodné rozhodnutie o odložení hlasovania a ešte v tú noc najtesnejšou možnou väčšinou zvolili McCarthyho.

„To bolo ľahké, čo?“ opýtal sa ironicky v následnom príhovore. Tak dlho si dolná komora amerického kongresu nevolila lídra vyše 160 rokov.

57-ročný konzervatívec z Kalifornie síce získal väčšinu, ale za cenu veľkých ústupkov najradikálnejším členom svojej strany.

Kto je vlastne McCarthy, v čom bol tento týždeň taký výnimočný a akú úlohu zohral bývalý prezident Donald Trump?

Strana plná konšpirátorov

Voľba predsedu snemovne reprezentantov je za normálnych záležitostí len formalitou. Lenže tentoraz sa z nej stala štvordňová dráma, počas ktorej sa republikáni navzájom osočovali a dvaja z nich sa dokonca takmer pobili.

Naopak, demokrati si nejednotu svojich straníckych protivníkov užívali a do sály si dokonca priniesli popcorn.

Čo presne sa v snemovni dialo? V novembri sa v Spojených štátoch konali voľby do kongresu, ktorý pozostáva z dvoch komôr. V dolnej komore, ktorá sa nazýva aj snemovňa, získali republikáni tesnú väčšinu.

Súčasná Republikánska strana je plná konšpirátorov: z 222 kongresmanov najmenej 170 z nich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie